Petak, 15. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Očekuje nas kiša meteora u noći s ponedjeljka na utorak

Preuzmite sliku

Meteorski roj Perzeidi ove će godine, prema prognozama, maksimum aktivnosti imati u noći s 12. na 13. ovog mjeseca, kad ćemo moći vidjeti deset do 15 sjajnih meteora na sat.

U to vrijeme ove godine će Mjesec biti na nebu skoro pun pa će njegova svjetlost smanjiti vidljivost meteora.

Prosječna aktivnost Perzeida je od 50 do 100 meteora na sat u uslovima dobre tame kad nema Mjeseca. Za promatranje treba pronaći mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja, a najbolji će uslovi za opažanje biti s 12. na 13. augusta od 22 sata do jutra.

Matično tijelo Perzeida je komet 109P/Swift-Tuttle, radijant, odnosno ishodišna tačka na nebu je Sazviježđe Perzej, maksimalna aktivnost im je od 10. do 13. 8., a maksimalni broj meteora od 80 do stotinu u jednom satu.

Za opažanje nije potrebna nikakva posebna oprema, poput teleskopa ili dvogleda, jer se meteori opažaju golim okom ležeći na tlu, ali našim očima treba oko pola sata da se prilagode noćnim uslovima.

Opažačima se savjetuje da ne gledaju direktno u ishodišnu tačku meteorskog roja gdje će opaziti najmanje meteora. Treba se udaljiti iz svjetlosnog onečišćenja u što “bolju tamu” s prostirkom, ležaljkom ili vrećom za spavanje, a svjetiljke koje se koriste trebaju biti crvene ili prekrivene crvenim celofanom. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,