Srijeda, 12. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Obučavanje spasilačkih pasa da dišu na 500 metara dubine

Ruski naučnici obučavaju pse da pola sata dišu pod vodom na dubinama od 500 metara, a obuka će pomoći pri spasavanju posada podmornica.

Zahvaljujući novoj tehnologiji, u toku je testiranje tehnologije udisanja tekućine kod pasa, potvrđuje Vitalij Davidov, zamjenik generalnog direktora Fonda perspektivnih istraživanja

Udisanje tekućine omogućava punjenje pluća posebnom obogaćenom tekućinom, koja snabdijeva krv neophodnim kiseonikom.

Očekuje se da bi se ova tehnologija mogla koristiti u spasavanju posada podmornica na velikim dubinama.

Naučnici vjeruju da će članovi posade, kada napune pluća kiseonikom, moći da brzo isplivaju na površinu i izbjegnu dekompresijsku bolest – “profesionalnu” bolest ronioca koja se javlja kod prebrzog izrona iz dubine usljed naglog pada pritiska.

Ovu tehnologiju moći će da koriste i piloti i astronauti.

Vidjeli smo kako crvenog jazavičara uranjaju u veliku posudu sa vodom njuškom prema dolje. Pomislili smo – zašto tako tretiraju životinju, sigurno će se utopiti? Međutim, pas je pod vodom proveo 15 minuta“, prenose novinari “Ruske gazete”.

Pluća psa bila su ispunjena tekućinom obogaćenom kiseonikom, što mu je dozvolilo da diše pod vodom. Kad je izašao, pas je bio “malo bezvoljan“, a naučnici su objasnili da je to zbog hladnoće. Ipak, za nekoliko minuta opet je bio “sasvim dobar“.

Ovu tehnologiju razvija ruski Naučnoistraživački institut za medicinu rada.

Naučnici objašnjavaju da su za pse napravljene posebne hidrokomore sa visokim pritiskom. U ovoj fazi, psi pod vodom mogu provesti do pola sata na dubini od 500 metara. Svi psi su zdravi i dobro podnose uranjanje, tvrde naučnici. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,