Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Obratite pažnju: Ako vaš bojler ovako zvuči kad ga uključite ili kad se tuširate, može da vas ubije

Preuzmite sliku

Ukoliko primjetite ovaj zvuk kada se tuširate, odmah zovite majstora.

Bojler je uređaj koji mora redovno da se kontroliše kako bi se provjerilo njegovo pravo stanje. Iako je ključno da pregled obavi stručnjak, postoji jedan zvuk koji može da ukaže na kvar. 

Većina ljudi nakon kupovine i ugradnje bojlera, zanemaruje održavanje. To je najveća greška, tvrde stručnjaci, jer je vrlo važno redovno pregledati ventile, provjeriti prekidače i kako se grije voda.

Poznato je da bojler može, u slučaju eksplozije, teško da vas povredi ili ubije.

Bojler eksplodira uslijed neispravnosti

Onaj koji je ispravan i pravilno održavan nikada neće eksplodirati, čak i ako se ne održava u besprijekornom stanju, budući da ima tri vrste zaštite. Tek kada sve otkažu dolazi do uništenja bojlera koji u tom trenutku predstavlja veliku opasnost.

U slučaju nekontrolisanog grejanja vode, koje se može prepoznati po zujanju i ključanju vode, koje se čuje iz bojlera, prvo što treba da uradite je da prekinete dovod struje, utoliko i na termometru vidite previsoku temperaturu, pod uslovom da je i on tačan.

Struju možete da isključite i preko prekidača koji napaja bojler. U slučaju da takvog prekidača nema isključite osigurač na koji je povezan bojler, a ako imate ugrađenu fid sklopku, njenim aktiviranjem isključujete kompletnu struju u stanu, što je najbezbjednije.

S obzirom na to da je bojler sud pod pritiskom i naponom u kom ima vode, najpametnije je da ga isključujete dok se kupate ili tuširate.

Ukoliko je bojler potpuno ispravan (nema ogoljenih žica koje vire, ne curi voda koja je u dodiru sa nekom od njih i slično) i ako je uzemljenje dobro urađeno, onda je savršeno bezbijedno ostaviti bojler uključen, ali to uglavnom nije slučaj u našim domaćinstvima.

Do strujnog udara dolazi ako je tokom kupanja uključen bojler koji ima loše uzemljenje.

Kad se vrši tehnički prijem zgrade ili kuće, praksa je da se uvek posebnim uređajima kontroliše uzemljenje. Ako je uzemljenje dobro, kad grijač probije masu, izbiju osigurač ili sklopka i onda dolazi do nestanka struje u bojleru.

Ipak, stručnjaci savjetujuju da se uvijek, bez obzira na to da li je uzemljenje dobro ili ne, bojler ugasi prije ulaska u kadu!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,