Četvrtak, 1. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Oborio svoj vlastiti rekord: 26. put popeo se na vrh svijeta – Mount Everest

Preuzmite sliku

Kami Rita u subotu je oborio svoj vlastiti rekord, postavljen lani, popevši se još jednom na planinu visoku 8.848 metara po juoistočnom grebenu, stazi koja je uvedena još 1953. godine.

Nepalski šerpa Kami Rita (52) popeo se na Mount Everest po rekordni 26. put, pobijedivši svoj prethodni rekord, postavljen prošle godine, objavio je u nedjelju vladin dužnosnik. Po 26. put popeo se na planinu visoku 8.848,86 metara u subotu, po tradicionalnoj ruti jugoistočnog grebena, prenosi 24sata.hr.

– Kami Rita je oborio vlastiti rekord i postavio novi svjetski rekord u penjanju – rekao je Taranath Adhikari, glavni direktor Odjela za turizam u glavnom gradu Katmanduu. Supruga Kami Ritae, Jangmu, rekla je da je sretna zbog uspjeha njenog muža.

 • Rutu za penjanje kojom se Kami Rita uspeo na Mount Everest ovog puta uveli su Novozelanđanin Sir Edmund Hillary i nepalski šerpa Tenzing Norgay 1953. godine, i sve do danas ostala je najpopularnija ruta za penjanje na taj planinski lanac.

  Ove je godine Nepal izdao 316 dozvola za penjanje na Everest u špici sezone, koja traje do svibnja. Najviše dozvola ikad izdano je lani, kad je to zatražilo čak 408 penjača.

  Kako se Himalajska nacija uveliko oslanja na novac od penjača, vlast se suočila s kritikama da je dopustila preveliki broj turista  i nekoliko smrtnih slučajeva penjača na planinama 2019. godine.

  Penjači su se na Everest popeli 10.657 puta, otkako je vrh prvi put svladan 1953. s nepalske i tibetanske strane. Mnogi su to napravili više puta, a podaci pokazuju da je to dosad  učinilo 311 ljudi. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,