Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oaza usred betona: Glavni grad koji sadi najveću šumu u Evropi

Preuzmite sliku

Svjedoci smo kako zadnjih desetljeća sve više i više šuma nestaje nauštrb betonskih građevina. Stoga ova vijest iz španske prijestolnice prilično veseli sve zaljubljenike u prirodu, jer će Madrid dobiti najveću šumu u Evropi!

Šuma, nazvana „El Bosque Metropolitano“ (Metropolitanska šuma) bit će nova zelena pluća Madrida s više od 450 hiljada novo posađenih stabala i druge vegetacije.

Dio je to plana poznatog kao „Madrid 360 stepeni“, koji podrazumijeva niz mjera koje je gradska vlast uvela kako bi poboljšala kvalitetu zraka u glavnom gradu i ograničila ograničenja emisija prema naputku Evropske komisije.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Stefano Farris (@ste_farris)

Šuma će se protezati duž zelenog pojasa koji donosi nove parkove, dječje zone, pseće parkove, biciklističke i pješačke staze… Prva stabla bit će posađena u oktobru i uključivat će autohtone vrste poput maslina, vrbe, jasena, brijesta, smreku i raznorazne vrste grmlja.

Madrid je i inače „zelen“ grad, a javni parkovi poput Casa de Campo, Parque del Buon Retiro i Madrid Rio nevjerovatno su popularni kako kod mještana, tako i turista. Ipak, grad godinama pati od loše kvalitete zraka zbog cestovnog prometa, posebno zbog velikog broja dizelskih vozila, odgovornih za većinu zagađenja.

Metropolitanska šuma dugoročni je gradski projekt koji će se u potpunosti realizirati kroz 12 godina. Jednom kad sve bude dovršeno, šuma će apsorbirati ogromne količine ugljičnih emisija, poboljšati bio raznolikost, smanjiti zagađenje i biti toplinski „regulator“ grada. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,