Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oaza sa pet zvjezdica: Oko ljekovitog jezera u pustinji izgrađeno “luksuzno selo”

Preuzmite sliku

U četrdesetim godinama prošlog stoljeća Huacachina je postala popularno spa-odredište za bogate Peruance koje su ovdje tražili spas od mnogih bolesti…

Huacachina je oaza u pustinji u južnom Peruu koja je udaljena desetak minuta od gradića Ica te pet sati od glavnog grada Lime. Riječ je o selu izgrađenom oko prirodnog jezera, koje je okruženo palmama i monumentalnim pješčanim dinama, prenosi punkufer.hr.

  • U četrdesetim godinama prošlog stoljeća postala je popularno spa-odredište za bogate Peruance koje su ovdje tražili spas od reume, artritisa, astme i bronhitisa. Naime, lokalna legenda kaže da jezero ima ljekovite moći te da rješava različite vrste bolesti onima koji se u njemu okupaju.

  • U pedesetim godinama prošlog stoljeća turistička atraktivnost Huacachine počela se smanjivati te je decenijama bila napuštena. Stvari su se počele okretati nabolje krajem milenija, kada su razni investitori počeli nuditi mogućnost razgleda ovog čuda u pustinji na vozilima buggyjima.

  • S vremenom su se tu izgradili restorani koji nude sve – od klasične peruanske kuhinje do talijanskih pizza. Uz vožnju buggyjima i quadovima, ovdje možete isprobati i daskanje na pijesku ili snimiti spektakularne fotografije ispred zapanjujućih pješčanih dina. Upravo zato Huacachinu danas posjećuju osobe svih generacija. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje