Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Novo remek-djelo građevinarstva: Drugi najviše neboder na svijetu uskoro se otvara

Preuzmite sliku

Sa svojih 678,9 metara, neboder Merdeka 118 u Maleziji je novo remek-djelo građevinarstva. 

Neboder Merdeka 118, smješten u centru Kuala Lumpura, u Maleziji, projektovan je od strane australijskog arhitektonskog studia Fender Katsalidis, a visok je čitavih 678,9 metara.

Tako je ovaj toranj preuzeo drugo mjesto na svjetskoj top listi najviših nebodera od Shanghai Towera koji je projektovala firma Gensler i čija visina iznosi 632 metra. Prvo mjesto i dalje drži čuvena Burj Khalifa u Dubaiju sa visinom od 828 metara.

 • Radove na objektu Merdeka 118 biro Fender Katsalidis započeo je još 2016.godine, na lokaciji koja gleda na stadion Merdeka, istorijski značajno mjesto izgrađeno u čast proglašenja nezavisnosti Malezije 1957.godine. Očekuje se da će objekat biti potpuno završen i otvoren tokom ove godine, piše portal Dezeen.

  Poštovanje lokacije i tradicije

  „Osjećamo se nevjerovatno ponosnim što smo doprinijeli stvaranju ove zgrade i mnoštva društvenih dobara koje nosi i koja obogaćuju jednu od kulturološki najznačajnijih lokacija u Maleziji. Najvažnije je bilo da poštujemo ovu lokaciju i iskoristimo svaku priliku koju nam nudi da stvorimo kulu koja je obogatila društvenu energiju i kulturno tkivo grada“, rekao je suosnivač Fender Katsalidisa Karl Fender.

  Sa svojih 678,9 metara toranj je klasifikovan od strane Savjeta za visoke zgrade i urbana staništa kao megatall, odnosno u kategoriju zgrada viših od 600 metara, prenosi Gradnja.rs.

  Spoljašnjost objekta karakterišu trouglaste forme, za koje su iz Fender Katsalidis obajsnili da su inspiraciju pronašli u mustrama koji se mogu videti u malezijskoj umjetnosti i zanatstvu.

 • Vodeni park na 1,6 hektara

  Unutrašnjost zgrade obuhvata više od 288.000 kvadrata, od čega je 158.000 kvadrata poslovni prostor za iznamljivanje.

  Osim kancelarijskog prostora neboder će sadržati i razne ugostiteljske, maloprodajne i stambene prostore, a sve sa ciljem da postane glavna turistička destinacija u gradu.

  Među javnim sadržajima objekat sadrži hotel, kao i dvospratnu osmatračnicu, za koju se očekuje da će biti najviše postavljena u jugoistočnoj Aziji.

  Merdeka 118 je upotpunjen i rekreativnim vodenim parkom od 1,6 hektara, koji je dizajnirao pejzažni arhitekta Sasaki iz Bostona. Čitava ova zona je zabranjena za vozila, a dizajnirana da bude dostupna za posjetioce svih uzrasta i interesovanja. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje