Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novi trend muškaraca u Iranu: Nošenje hidžaba (FOTO)

Preuzmite sliku

I to iz plementih razloga. Naime, na ovaj način muškarci u Iranu isazuju solidarnost sa ženama koje su prisiljene nositi hidžab u javnosti. Fotografije njihovog solidarisanja možete vidjeti na Instagramu.

Zbog zakona koje je postavila takozvana “moralna policija” u Iranu, od Islamske revolucije 1979.. godine žene su prisiljene pokrivati glavu, a one koje odbiju taj pisani zakon – osuđene su na “loši hidžab”.

To suštinski znači da će im dio kose biti odsječen, kao dio kazne koja uključuje i finansijski penal, nerijetko i zatvor.

Država je nedavno i finansirala javnu kampanju protiv žena koje ne nose hidžab, nazivajući ih”razmaženim i bez poštovanja”. Također, ista kampanja nalaže ženama da se ne žale – te da u svakom trenutku moraju biti na raspolaganju svom možu.

Ipak, određeni broj žena u ovoj ženi odbija ove zakone, te u znak protesta briju glavu “na nulu”, te na taj način ne moraju nositi i hidžab.

U proteklih nekoliko sedmica, veliki broj muškaraca im se pridružio, a na društvenim mrežama mogu se vidjeti fotografije pripadnika jačeg pola kako nose hidžabe, u znak protesta na striktne i oštre vjerske zakone.

Kompletna kampanja muškaraca koji nose hidžabe potekla je od Masiha Alinejada, iranskog aktiviste i novinara sa adresom u New Yorku, koji urgira muškarce da nose hidžab i tako se solidarišu sa ugroženim pravima žena u toj islamskoj zemlji.

Alinejad je pokrenuo My Stealthy Freedom kampanju, koja ide u korist iranskih žena, koje uživaju”prikrivene slobode” tako što skidaju hidžab van zemlje.

U kampanji koju je pokrenuo 22. jula, Alinejad je primio više od 30 fotografija u svoj inbox, a za Independent je kazao da mnoštvo muškaraca nema strah da na Instagram i ostale društvene mreže postavi fotografiju koja ih prikazuje u hidžabu, i to pored ženske osobe koja ga ne nosi.

“Većina ovih muškaraca je iz Irana, i svjedoci su ugnjetavanju žena, rodbine, koje dosta pate zbog te moralne policije, zbog koje doživljavaju brojna poniženja”, kazao je.

“Od djetinjstva do odrastanja žene moraju nositi hidžabe, koji su neki dokaz dostojanstva tamo. To je godinama postalonormalno, ali za milione iranskih žena – hidžab je uvreda njihovog dostojanstva”, kazao je.

On smatra da je religijski autoritet podržan od vlade, i ljude navodi na pogrešne misli da kontrolišu i posjeduju žene. Upravo zbog toga osmislio je kampanju koja će natjerati muškarce da podrže prava žena u opresivnom sistemu.

Mnoštvo ovih muškaraca smatraju da je hidžab uvreda za ženu, počevši od njihovih majki i sestara, do ženskih članova šire porodice. Dosta njih smatra da se žene opredjeljuju za hidžab iako ne vjeruju u njega, a to je slučaj od Islamske revoulcije u Iranu kojas e desila te 1979. godine. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,