Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi rekord Kineza: Kako izgleda najviši most na svijetu? (FOTO)

Preuzmite sliku

Nakon tri godine, uskoro će se završiti najviši most na svijetu, koji će se nalaziti 565 metara iznad rijeke u kineskoj pokrajini Guizhou.

Most Beipanjiang, u planinskim krajevima na jugozapadu Kine, nalazi se na visini od 565 metara iznad rijeke, saopštile su vlasti kineske pokrajine Guizhou, prenijela je agencija France Press.

Krajevi su povezani proteklog vikenda, a most dugačak 1.341 metar trebalo bi da bude otvoren za saobraćaj do kraja ove godine.

Most će putovanje iz grada Liupanshui u pokrajini Guizghou do Xuanweija u susjednoj pokrajini Yunnan skratiti sa pet na manje od dva sata, prenijela je kineska državna televizija China Central.

Na izgradnji mosta se radilo tri godine, a kineski inženjeri uskoro završavaju izgradnju novog najvišeg mosta na svijetu.

Kada bude otvoren za saobraćaj, to će zvanično biti najviši most na svijetu, viši od onog na rijeci Sidu u centralnoj kineskoj pokrajini Hubej, koji se nalazi na visini od pola kilometra, a otvoren je za saobraćaj 2009. godine. (politika.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,