Subota, 22. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Noćne more: Stručnjaci kažu da ih možete izbjeći ‘prizivanjem’ onih lijepih

Preuzmite sliku

Baš kao i lijepe stvari koje nam se dogode, i stres koji svakodnevno proživljavamo često se može odraziti i na snovima, a nekima ružni snovi i noćne more jako utječu na kvalitetu sna i odmor.

I premda ne možemo direktno svjesno utjecati na to što ćemo sanjati,, stručnjaci kažu kako postoji nekoliko stvari koje možemo napraviti da si osiguramo mirniju noć i ljepše snove.

Pravilno upravljanje stresom

Prema terapeutkinji i stručnjakinji za san dr. Leslie Ellis, ružnih će snova biti manje ako uspijemo smanjiti količinu stresa. ,,Meditacija, zapisivanje stvari koje nas muče ili čak razgovor sa psihologom neki su od zdravih načina na koje možemo ublažiti stres i njegove posljedice.”, kaže dr. Ellis, a onda će nam i snovi biti ljepši.

 • Opuštajući rituali prije spavanja

  Ne treba, kaže dr. Ellis, podcijeniti važnost zdrave i opuštajuće rutine prije spavanja jer ona može potaknuti ugodnije snove.  Idealno bi bilo da na spavanje idete fizički skroz opušteni, a u tome nam najviše može pomoći dnevna fizička aktivnost. To, kaže ona, znači da najmanje sat vremena prije odlaska na spavanje ne gledamo u ekran mobitela ni u TV, već pripremimo vruću kupku ili meditiramo. Također je, kaže, dobro sat, dva prije spavanja izbjegavati hranu i alkohol, jer brojna istraživanja pokazuju da oboje mogu negativno utjecati na san.

  Dodatak magnezija i B vitamina

  Kako biste se lakše opustili, dr. Ellis kaže da je dobro uzeti dodatke vitamina i minerala, a posebno se korisnom pokazala kombinacija magnezija i B vitamina koja će opustiti i mišiće napete zbog ‘napetih živaca’.

 • Odredite idealnu temperaturu

  Ako se često noću budite ili često sanjate ružno, razlog može biti i previsoka temperatura u spavaćoj sobi. Istraživačica spavanja i knjige ‘Sleep for Success!’ (Spavaj za uspjeh!) dr. Rebecca Robbins kaže kako su eksperimenti pokazali da su ružnim snovima skloniji oni koji spavaju u pretoplim sobama.  ,,Idealna bi bila temperatura od oko 27, 28 C stepeni.” podsjeća dr. Robbins.

  Neposredno prije spavanja razmišljajte o lijepim stvarima

  Dr. Ellis preporučuje da se, dok ‘tonete u san’, pokušate prisjetiti nekih lijepih uspomena i dragih vam ljudi i događaja. A osim toga, kaže, možete zapisati neke stvari na kojima želite dodatno poraditi, jer pisanje povećava vjerojatnost sanjanja o toj temi.

  ,,Čak i ako vam se čini da nikako ne možete kontrolirati svoje snove, sigurno je da svi tijekom dana možemo napraviti neke sitnice koje će nam pomoći da se opustimo i ljepše spavamo i sanjamo.” (vecernji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,