Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Njemačka zabranila sunnet

Sunnet
Preuzmite sliku

\”Pravo djeteta na njegov tjelesni integritet ima prednost nad pravom roditelja\”, stav je visokog suda u njemačkom gradu Kölnu.

\"Sunnet\"Njemački sud ocijenio je da je obrezivanje djeteta iz vjerskih razloga fizičko ranjavanje koje može biti kažnjivo, navodi se u saopštenju suda od utorka, što je odluka koja je već izazvala burne reakcije jevrejske zajednice, koja to smatra napadom na vjerske slobode.

Visoki sud u Kölnu u svojoj odluci, koja bi mogla postati presedan, ocijenio je da se \”tijelo djeteta trajno i nepovratno mijenja obrezivanjem\”, navodi se u saopštenju.

\”Ta fizička promjena protivna je interesu djeteta koje kasnije samo treba odlučivati o svojoj vjerskoj pripadnosti\”, ocijenio je sud, izuzevši iz odluke obrezivanje iz medicniskih razloga, prenosi Hina.

\”Pravo djeteta na njegov tjelesni integritet ima prednost pred pravom roditelja\”, rekao je sud.

U Njemačkoj obrezivanje dječaka praktikuju u najvećem broju Jevreji i Muslimani. Centralno jevrejsko vijeće Njemačke oštro je u saopštenju reagovalo na tu sudsku odluku, ocijenivši da je riječ \”o teškom upletanju bez presedana u prava vjerskih zajednica \”, dok se reakcija muslimanske zajednice još očekuje.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: