Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njegove poslastice su prava umjetnost: Od čokolade izrađuje nerealne predmete i životinje u stvarnoj veličini

Preuzmite sliku

Amaury svakodnevno očarava ljude širom svijeta čokoladnim skulpturama, a na Instagramu ga prati preko šest miliona ljudi. Od čokolade radi životinje, motore, igračke, a ima i svoju TV emisiju…

Rođen u Švicarskoj u Ženevi, mladi slastičar i umjetnik Amaury Guichon (31) počeo se zanimati za kulinarstvo još u ranijoj dobi. Već 2005. kada je imao samo 14 godina odustao je od obrazovanja i preselio se u Francusku kako bi počeo sticati iskustvo u kulinarstvu. Prvu praksu stekao je u slanoj industriji, ali to mu se nije svidjelo.

Nakon dvije godine provedene u slanoj industriji, Amaury se vratio u Švicarsku gdje je pohađao školu slastičarstva. Tokom tog školovanja prisustvovao je i na čokoladnom takmičenju gdje je shvatio da ga vuče slastičarstvo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amaury Guichon (@amauryguichon)

Otkrivši svoju ljubav prema radu s čokoladom, preselio se u Pariz kako bi završio i istaknuo posljednji dio svog obrazovanja za slastičarstvo u Lenotreu.

Iskustvo je stekao u Ženevi i Parizu, a radio je u nekoliko prestižnih slastičarnica, osvajao nagrade, a potom je i dobio ponudu da radi u Jean-Philippe Pâtisserie u Las Vegasu. Zadržao se tamo gotovo četiri godine, istovremeno skupljajući vojsku pratitelja na Instagramu, sve dok nije 2019. osnovao zajedno s chefom Michelom Ernotsom, vlastitu akademiju za slastičare ‘The Pastry Academy’ i započeo sa serijom radionica u kojima polaznike uči kako da rade s čokoladom i drugim slasticama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amaury Guichon (@amauryguichon)

Njegov program edukacija traje 10 sedmica, a korisnici imaju priliku naučiti koristiti slatkiše, čokoladu, sladoled i mnoge druge namirnice u pravljenju slastica.

Amaury je popularan širom svijeta, a to pokazuje i njegov Instagram profil gdje ga prati nešto više od 6 miliona ljudi. Za njega mnogi govore kako je umjetnik koji od čokolade radi čuda.

Osim što mnoge uči slastičarstvu na svojim radionicama, odlučio ih je ‘podučavati’ i preko Instagrama i YouTube-a pa osim fotografija na društvene mreže postavlja i videozapise u kojima možete vidjeti dio po dio pravljenja njegovih slasnih umjetničkih djela.

Njegovi su deserti kompleksni, uključuju podužu listu sastojaka i nekoliko različitih tehnika pripreme, a izgledaju poput realnih predmeta. No to nisu realni predmeti, to je čista umjetnost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amaury Guichon (@amauryguichon)

Od čokolade Amaury radi zmajeve, životinje, motore i mnoge druge svakodnevne predmete i stvari. Njegove slatke kreacije često su napravljene i u realnoj veličini, a mnogi često ne vjeruju da su to jestive torte napravljene od čokolade, prenosi 24sata.hr.

Prošle godine Dan nezavisnosti Amaury je odlučio obilježiti  čokoladnom kreacijom te je izradio Kip slobode visok preko 2 metra za koji je potrošio preko 52 kg čokolade. Svoje je djelo započeo izradom postolja koje je zatim obojio jestivom bojom, a nakon postolja prešao je na sam kip na kojem je sve poprilično realistično prikazano, a Amaury je posebnu pažnju posvetio detaljima poput baklje i deklaracije neovisnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amaury Guichon (@amauryguichon)

Za njegova djela ljudi imaju samo riječi hvale, a među brojnim komentarima našao se i onaj chefa Oliviera Dubriela koji je komentarisao: ‘Idući je Eiffelov toranj.’

Uz njega su od početka bili njegovi roditelji koji su ga beskrajno podržavali i učili ga da prati svoje snove.

Prošle godine u novembru s emitovanjem na Netflixu je počela i njegova prva TV emisija ‘School of Chocolate’. U emisiji mladi slastičar podučava, ali i kritikuje na konstruktivan način kako bi stečeno znanje kandidati mogli primijeniti u budućnosti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,