Subota, 24. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nizozemska: Biorazgradive maske nakon upotrebe pretvaraju se u cvijeće

Preuzmite sliku

Evo inovativnog načina koji će obradovati pčele: 100% biorazgradive maske sa sjemenkama cvijeća, spremne za sadnju!

Žena koja stoji iza te ideje je Marianne de Groot-Pons, grafički dizajner, koja živi i radi u Utrechtu u Holandiji, a na svojoj web stranici navodi:

“Sve ove godine koliko radim kao grafički dizajner iskoristila sam toliko resursa iz prirode da bih mogla izrađivati ​​svoje crteže (posebno papir), pa sam joj želelja vratiti. Sedmicama sam nailazila na plave jednokratne maske, bacane na ulice i pločnike, pa sam se jednog jutra probudila s idejom o biorazgradivoj maski za lice sa sjemenkama cvijeta. Dakle, zemlja ostaje sretna, pčele, priroda, ljudi također sretni. Prodajem masku s imenom Marie Bee Bloom. I svijet će cvjetati!”, piše Tekdeeps.com

  • U kojoj mjeri ove maske zaista štite? Jesu li provjerene? Ova maska ​​za lice štiti isto kao i domaće maske od tkanine. To znači da se mogu koristiti u kombinaciji s drugom maskom za veću zaštitu. Materijal je rižin papir i sadrži sjeme cvijeća koje je čak vidljivo. Proizvedeno u maloj radionici u Holandiji. Umjesto gumenih vrpci imaju mekane gajtane od čiste ovčje vune.

    Sjeme cvijeta ostaje u masci pomoću posebnog ljepila napravljenog od vode i krompirovog škroba. A pored svih ostalih održivih materijala od kojih je napravljena biorazgradiva maska, čak je i logotip napisan posebnom održivom tintom, prenosi Tuzlanski.ba.

    Za najbolje rezultate ove maske je potrebno zakopati u vrt ili u veliku posudu. Možete ih naravno baciti u smeće, a one će se sami razgraditi na deponiji do koje će biti prevezeni, ali tamo najvjerovatnije neće imati priliku pretvoriti ovo sjeme u prekrasno cvijeće. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , ,