Subota, 19. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nikad ne miješajte izbjeljivač i ocat, stvaraju se opasne pare

Udisanje otrovnih para može dovesti do kašlja, problema s disanjem, alergijskih reakcija pa čak i gadnih hemijskih opeklina. Dodavanje bilo koje kiseline u izbjeljivač stvorit će otrovnu hlornu paru.

Potrošački stručnjaci iz firme CHOICE upozorili su da se dva uobičajena sredstva za čišćenje ne smiju koristiti istovremeno, jer ispuštaju otrovne pare.

“Upozorenje: Nikad ne miješajte izbjeljivač i ocat zajedno – to stvara otrovni plin hlor”, naglasili su stručnjaci. Mnogi ljudi čine pogrešku u čišćenju. Stručnjaci za čišćenje godinama upozoravaju da će dodavanje bilo koje kiseline u izbjeljivač stvoriti otrovnu hlornu paru.

Prije nego što se riješite plijesni u svom domu, stručnjaci iz CHOICE-a savjetuju da prvo procijenite površinu na kojoj su gljivice pričvršćene. Ako se plijesan nalazi na nečemu što je super porozno, poput tekstila, odjeće ili namještaja, postoji velika vjerovatnoća da je nećete moći ukloniti i možda ćete to trebati baciti.

Neporozne površine poput tvrde plastike trebale bi biti relativno lakše za očistiti. Za one koji se bore s uklanjanjem plijesni na fugama u kupatilu, stručnjaci su rekli, da kad se jednom gljivice zahvate na tim područjima, da će ih biti gotovo nemoguće ukloniti. Da biste stvorili otopinu za čišćenje, u tri kante pomiješajte 80 posto octa i 20 posto vode. Koristite krpu od mikrovlakana za čišćenje mrlja od plijesni.

“Istu krpu treba isprati u drugoj posudi, a zatim je ponovo isprati u trećoj kako bi se osiguralo da ne dođe do unakrsne kontaminacije”, rekli su stručnjaci. “Čak i pri većoj potenciji, izbjeljivač neće prodrijeti u porozne materijale, tako da ako plijesan raste na žbuci, malteru ili drvu, izbjeljivač će ubit plijesan na površini, ali ne ispod njega”, objasnili su.

Postoje jednostavne stvari uz koje možete spriječiti plijesan da se ponovno pojavi negdje u kući, poput popravljanja propusnog krova ili razbijene cijevi. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje