Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nijemci spašavaju Tutankamonovu masku koju su oštetili radnici

Preuzmite sliku

Stručnjaci još raspravljaju hoće li Tutankamonovu bradu s ostatkom maske spojiti magnetom, posebnim ljepilom ili mehanički. Gotovo će biti početkom 2016.

 • Egyptian and German conservators are pictured during the restoration process of the golden mask of King Tutankhamun at the Egyptian Museum in Cairo
 • Njemački restauratori već danima mukotrpno uklanjaju drvenim štapićima smolu s mjesta na kojem su Egipćani prilijepili otpalu bradu s jednog od najpoznatijih izložaka kairskog muzeja- drevne Tutankamonove posmrtne maske.

  Nedavno je trenutak nepažnje zaposlenika kairskog muzeja rezultirao nezamislivim događajem – oštećenjem jednog od simbola bogate egipatske istorije. Dok su podizali 10 kilograma tešku posmrtnu masku kako bi ju stavili u vitrinu nakon što su promijenili sijalicu elegantna dugačka brada udarila je u stranu vitrine i otpala.

  U Muzeju su ju prilijepili, no počela se klimati i u pomoć su pozvani njemački stručnjaci.
  Spajanje bi se trebalo dovršiti do početka 2016. no stručnjaci još raspravljaju hoće li to učiniti magnetom, posebnim ljepilom ili mehanički spojem.

  U međuvremenu nezgoda je pružila jedinstvenu priliku da se prouči sastav i struktura posmrtne maske. Analiza će možda pomoći rasvjetljavanju misterije je li ona izvorno bila napravljena za žensku osobu a ne za Tutankamona.

  Niko ne zna ni čime je brada ispunjena i njemački stručnjaci uskoro će biti prvi koji će moći zaviriti njenu unutrašnjost.

  – Moram priznati da je to bio izniman trenutak u mojoj karijeri kad sam ga vidio na stolu pred sobom – kaže restaurator Christian Eckmann iz Mainza.

  Maska je otkrivena 1922. u Dolini kraljeva u Luxoru. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje