Utorak, 24. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nijemci mijenjaju prehrambene navike, manje mesa, više kuhanja kod kuće

Građani Njemačke jedu sve manje mesa, a tokom korona krize promijenjene su i prehrambene navike.

Tako sada sve više građana hranu priprema kod kuće, rečeno je u Berlinu prilikom predstavljanja vladinog izvještaja o prehrani.

“Samo 26% građana je navelo da svakodnevno konzumira meso i mesne prerađevine. Godine 2015. taj je postotak bio  viši i iznosio je 34%”, proizlazi iz ispitivanja javnog mnijenja što ga je za potrebe redonog vladinog “Izvještaja o prehrani”, predstavljenog u Berlinu, proveo institut Forsa. Ministrica poljoprivrede i prehrane Julia Kloeckner je prilikom predstavljanja izvještaja istaknula kako je u vrijeme pandemije porasla svijest o lokalnim prehrambenim proizvodima.

“Stvorila se nova svijest o prehrambenim proizvodima i osobama koje brinu za to da namirnice stižu do potrošača”, rekla je Kloeckner. Tokom pandemije je porastao i postotak onih koji hranu pripremaju kod kuće. Trideset posto ispitanih je reklo kako sada više kuha kod kuće, a 20% ispitanika izjavilo je kako sada hranu priprema sa svježim sastojcima. Shodno tome je opala i potražnja za gotovim jelima. Velika većina (82% ispitanih) veliku pozornost polaže na to da proizvodi koje kupuju dolaze iz regije u kojoj žive.

Predsjednik Saveza poljoprivrednika Njemačke Joachim Rukwied je pozdravio ovaj trend. On je  naglasio da napori da se poljoprivreda učini ekološkijom može uzrokovati i više cijene namirnica. “Ovaj proces nije besplatan i na kraju od njega moraju koristi imati i poljoprivrednici”, rekao je Rukwied. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,