Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nije za one slabog srca: Pogledajte deset najstrašnijih tobogana na svijetu

Preuzmite sliku

Vodeni parkovi pojavili su se krajem 40-ih godina prošlog stoljeća, a dizajneri od prvog dana pomiču granice, kako bi oni koji se upuste u vožnju njima poletjeli što dalje i što više…

Vodeni parkovi pojavili su se krajem 40-ih godina prošlog stoljeća, a dizajneri svakog novog parka od prvog dana pomiču granice, kako bi oni koji se upuste u vožnju njima poletjeli što dalje i što više, te kako bi jurili što brže i osjećali se što strašnije prije nego dočekaju slijetanje u vodu.

Postoje tobogani kod kojih moderne tehnologije omogućavaju da se okrenete naopako, dok dijapozitivi koji se prikazuju uz stazu mogu stvoriti zastrašujuću virtualnu stvarnost i navesti vas da se osjećate kao na okomitoj petlji. Ima i onih koji su bili toliko ekstremni da su ih morali zatvoriti zbog povreda, pa čak i smrtnih slučajeva, pa su se nakon određenih mjera zaštite vratili još jači, prenosi 24sata.hr.

Ako vas privlači ideja da se okušate u vožnji stazom u jednom od tih parkova, evo pregleda 10 najboljih:

1. Aldeia das Aguas Park, Kilimanjaro, Brazil

Jedinstveni faktor: To je najviši tobogan na svijetu.
Kako do njega: Aldeia das Aguas Park Resort nalazi se u Rodoviji, oko 136 kilometara sjeverozapadno od Rio de Janeira.
Visina:  49,9 metara – 12 metara više od gradskog kipa Krista Otkupitelja, ovo nije samo najviši tobogan na svijetu, već je i najbrži na svijetu, s rekordnom brzinom od 57 km / h.
Posebnost: Potrebna su 234 koraka da bi se došlo do vrha, odakle je pogled toliko neugodan da se svaki 20 vozač povuče i krene ravno natrag prema dolje.

Kratko je izgubio svoj naslov dvije godine kada se sličan, ali veći tobogan nazvan Verruckt (što znači Insane ili ludnica) otvorio u SAD-u, ali  je taj park 2016. zatvoren zbog smrtnog slučaja.

2. Chimelong Waterpark, Kina

Jedinstveni faktor: Prvi rotirajući vodeni tobogan na svijetu.
Kako doći do tamo: Vodeni park Chimelong udaljen je 30 minuta vožnje od središta Guangzhoua u Južnoj Kini, a može se doći do tamo za oko 2 sata iz Hong Konga, preko Shenzhena.
Posebnost Ovaj suludo dezorijentirajući tobogan dovodi vozače u vrtnju nulte gravitacije u točku kao onome za hrčka, a zatim ih ‘ispljune’, odnosno izbaci s druge strane. Morate to vidjeti da biste se uvjerili, mnogi čak ni tada ne vjeruju da su to doista doživjeli, pa moraju probati više puta.
Dizajnirao ga je Wiegand Maezler i otvorio 2018. godine. Splavovi primaju po četiri osobe i nakon  pola minute vožnje, uz efekt mašine za veš, svakih 30 sekundi. To je možda i najspektakularniji tobogan na svijetu.

3. X-Treme Faser, Njemačka 

Jedinstveni faktor: To je park s toboganom koji je prikladan samo za muškarce, odnosno nije otvoren za žene.
Kako doći do tamo: Tropsko lječilište i vodeni park Galaxy-Erding nalazi se na 36 kilometara sjeveroistočno od Münchena, a do njega se može doći za 45 minuta automobilom ili regionalnim vlakom.
Posebnost: Ova 67 metara duga vožnja može doseći brzinu od 72 kilometra na sat, i toliko je žestoka da je ženama zabranjen ulaz 2012. godine, nakon što je nekoliko njih hospitalizirano zbog ozljeda intimnog područja. .
Zbog čega očarava: U parku ima nekoliko opcija ekstremnih vožnji, primjerice Kamikaze, sa slobodnim padom od 60 stepeni, te High Fly, koji kreće s visine od 32 metra i baca ljude kroz zrak na drugi tobogan.

4. Massiv Monster Blaster, SAD

Jedinstveni faktor: Tobogan kojim stalno ‘putujete’ gore-dole, visok je 21 metar.
Kako doći do tamo: Vodeni park Schlitterbahn nalazi se na otocima Galveston, u blizini zračne luke Lockheed, otprilike sat vremena jugoistočno od Houstona u Teksasu.
Visina: Ovaj 21 m visoki tobogan među najvišima je na svijetu  i vožnja tokom koje se četiri puta penjete gore i naglo spuštate toliko je divlja da mnogi jedva izdrže.
Posebnost: Gotovo 300 metara tokom kojih se na toboganu okrećete, spuštate i sve oko vas prska završava trostrukim padom. Tobogan koristi jedinstvenu tehnologiju ‘Master Blaster’ koju je izumio ‘Čarobnjak vodenih parkova’ Jeff Henry, dok šest snažnih mlaznica tjera ljude koji ‘jašu’ na vodi uzbrdo. Podjednako je privlačna atrakcija i Screaming Serpents – klizači s dvostrukom cijevi šalju ljude u vrtoglavi vadičep koji se zavrti dva i po puta prije nego što ih izbaci kroz dvije zmijske čeljusti visoke 2,5 metra.

5. Space Twister, Gradišće 

Jedinstveni faktor: Vodi vas u drugi svijet.
Kako doći do tamo: Sonnentherme je u Gradišću, u blizini austrijske granice, otprilike sat vremena od Beča ili Graza.
Posebnost: Oprema koja vas uvodi u virtualnu stvarnost dala je vodenim toboganima novu dimenziju, pretvarajući relativno pitomu vožnju u nevjerovatno iskustvo koja vas vodi sve do džungle zvjezdastih galaksija.
Dužina: Ovo je najduži tobogan na svijetu (ima ga i u Galaxy Erdingu), a ljudima se pruža pogled od 360 stepeni, s opcijom tri različita kompjuterizovana svijeta: Zmajevi, Vanzemaljci i Fantazija.

6. Leap of Faith, Bahami

Jedinstveni faktor: Ima morske pse.
Kako doći tamo: Vodeni park Atlantis nalazi se na otoku Paradise, samo 20 minuta vožnje od središta glavnog grada Nassaua.
Posebnost: Ovaj prozirni akrilni tunel jedan je od najneobičnijih tobogana – jer ljude šalje 18 metara niz bok drevnog hrama Maja, a zatim ih izbacuje kroz lagunu ispunjenu velikim zubima morskih pasa.
Što je najstrašnije: To što pravi morski psi sudjeluju u parku. Ako razmišljate o posjeti, morate znati da je je 2008. godine jedan morski pas uspio preskočiti ogradu i uskočiti u prostor tobogana. Niko nije bio ozlijeđen.

7. L2, Austrija

Jedinstveni faktor: To je prvi tobogan s dvostrukom petljom na svijetu i oštrim zavojima u kojima se osjećate ludo.
Kako doći do tamo: Vodeni park Wörgler Wasserwelt udaljen je samo 30 minuta vožnje autom ili 20 minuta vožnje vlakom od  Hannovera, nakon čega slijedi 15 minuta hoda od stanice Langenhagen.
Po čemu je poseban: Službeni znakovi upozorenja kažu sve: ‘L2 nije za curice i strašljivce’ Oni koji tvrde da je ova dvostruka petlja najekstremniji i najintenzivniji vodeni tobogan na planetu, možda su u pravu. Vozači ulaze u bistru kapsulu sa zapanjujućim  pogledom na Alpe i čekaju da se otvori pod ispod njih, pa onda jure 14 metara u  slobodnom padu, ubrzavajući do 40 km/h kako bi ušli u prvu dvostruku petlju na svijetu. Neki su previše lagani da uopšte ulete u drugu petlju i jednostavno ispadnu kroz poklopac.

8. Scorpion's Tail, Wisconsin, SAD

Jedinstveni faktor: Njegova je petlja vertikalna.
Kako doći do tamo: Vodeni park Noah's Ark nalazi se u blizini jezera Delton, oko 1 sat i 45 minuta vožnje od Milwaukeeja, ili 3 sata od Minneapolisa.
Posebnost: To je bio prvi vodeni tobogan u SAD-u, a njegov ugao od 60 stepeni još je uvijek je blizu toga da se osjećate kao da doživljavate potpunu inverziju. Ljudi se spuštaju slobodnim padom 16 metara, ubrzavajući do 40 km/h i stvarajući dovoljno centrifugalne sile u petlji da ih gotovo preokrene.

9. Zero-G, SAD

Jedinstveni faktor: Najviše dvostruke petlje na svijetu.
Kako doći do tamo: Vodeni park Mountain Creek nalazi se u Vernonu u New Yorku, nešto više od sat vremena od centra Manhattana, autobusima koji voze iz New Jerseyja i New Yorka petkom i vikendom.
Posebnost: Ovaj je tobogan jedan od najpristupačnijih za stanovnike New Yorka, jer je najbliže centru grada, a ujedno je i jedan od najintenzivnijih na svijetu. Vozaču koji se u startu upuste u brzu vožnju imaju osjećaj nulte gravitacije dok ubrzavaju kroz najviše dvostruke petlje na svijetu, donosi portal RedBull.

Jedan za budućnost: Sky Calibre

Jedinstveni faktor: Prva okomita petlja na svijetu (možda druga).
Kako doći do njega: Još je u izgradnji. 
Posebnost: Ekstremna vožnja sama po sebi djeluje fantastično, čemu svakako pridonosi prva potpuno okomita petlja na svijetu.
Već izgrađen i testiran od strane Avalanche Waterslide i Sky Turtle Technologies, radikalni dizajn podrazumijeva zaključavanje ljudi u posebnu kapsulu, kako bi ih tobogan usisao u petlju visoku 10 metara  dok se kreću.
Kad se otvara: Trebao je biti otvoren 2016. u Action Parku (danas Mountain Creek) u New Jerseyu, ali iz nepoznatih razloga (vjerojvatno nešto vezano uz sigurnost!), nikada nije postavljen i otvoren u tom parku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,