Petak, 27. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nije svejedno kako čuvate kafu: Ako usvojite ovaj način, pit ćete bolju kafu nego ikada

Bez obzira kako pripremate jutarnju šolju kafe, rijetki bez nje započinju dan.

Za svaku je važna kvalitetna kafa, a postoje načini čuvanja kafe kako bi ona sačuvala sve svoje nutritivne vrijednosti. Portal Mind&Body: Green razgovarao je s Margaret Nyamumbo, uzgajivačicom kafe i osnivačicom te izvršnom direktoricom firme Kahawa 1893. Postoje tri stvari koje svakako želite izbjeći kada je riječ o čuvanju zrna kafe.

,,Zrak, vlaga i svjetlost neprijatelji su svježine kafe, pa kafu treba skloniti od svega navedenog.”, objašnjava Nyamumbo. Kafu je najbolje spremiti u nepropusnu, neprozirnu posudu, odatle je možete staviti na pult ili u ormar, ali nikada u zamrzivač.

  • ,, Kondenzacija u zamrzivaču stvara vlagu zbog koje kava postaje ustajala, a ako kafa nije pakirana u vakuumu, ona može pokupiti mirise druge hrane.”,  kaže Nyamumbo. Tražite maksimalnu svježinu svoje kafe? Najbolje je koristiti cijela zrna kafe koje ćete samljeti odmah prije kuhanja. Mljevena kafa brzo gubi okus, kada dođe do vas, već je zapravo stara. Cijelo zrno duže zadržava okus i duže vrijeme možete uživati ​​u svježoj kafi. Ali postoji još nekoliko dobrih razloga za korištenje cijelog zrna.

  • Prvo, vjerovatnije je da će se raditi o visokokvalitetnom proizvodu. Drugo, mljevenje kafe kod kuće znači možete razviti vlastitu metodu kuhanja, što rezultirati boljom i svježijom šoljom kafe. Pitanje roka trajanja kafe malo je komplicirano jer ovisi o tome želite li njen vrhunski okus ili samo kada je još uvijek “sigurno” piti. Kada je riječ o cjelovitom zrnu.

    ,,Kako bi dobili najbolju kafu, prvi mjesec nakon mljevenja je najoptimalnije vrijeme za korištenje.”, kaže Nyamumbo. Drugi faktor u igri je porijeklo kafe jer što duže čekate nakon datuma mljevenja, veća je promjena u okusu. Rok trajanja kafe u zrnu uzima se godina dana. Sve duže od toga i kafa će izgubiti svoje karakteristike. (vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,