Nedjelja, 16. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nije šala: Japan poklanja 10 miliona kuća

Preuzmite sliku

Zemlja Izlazećeg Sunca poklanja ili prodaje po smiješnim cijenama više od 10 miliona kuća.

Ove se kuće inače nazivaju akiya, što na japanskom znači ‘napušten’ ili ‘prazan’. Kuće se obično nalaze u ruralnim dijelovima zemlje, a napuštene su nakon što su prethodni stanovnici odseliili u gradove u potrazi za boljim životima. Ovdje značajan problem predstavlja i praznovjerje jer mnogi Japanci ne žele da žive u starim kućama. Povezuju ih s nesrećnim događajima koji su se tamo desili, pa tako kuće u kojima se neko ubio ili je ubijen, ili možda umro usamljen, smatraju izuzetno nesrećnima.

Japan trenutno bilježi populaciju od 127 miliona stanovnika, što je čak za milion i po manje od posljednjeg popisa koji je napravljen prije osam godina. Prije pet godina broj napuštenih domova iznosio je nešto više od 8 miliona, ali u posljednjih pet godina brojka se još povećala.

Najgora je situacija u regijama Kagoshima, Kochi i Wakayama, gdje je više od 10 posto domova napušteno, a nastavi li se ovim tempom, predviđanja govore da će 2033. godine čak 30 posto kuća biti napušteno. Stoga nije ni čudna ova ideja o poklanjaju domova, ali se i za nju moraju ispuniti određeni uslovi. Primjerice, neke lokalne vlasti propisale su da svi članovi porodice moraju imati manje od 43 godine i dijete upisano u školu.

S obzirom na cijene nekretnina u Tokiju, vlasti očekuju kako će se mnogi odlučiti za preseljenje i seljenje u novi dom, a ako to odluče, priče o nesreći i ukletim kućama moraće ostaviti iza sebe.

Ovaj projekat mogao bi dobro doći mladim porodicama. (CDM)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,