Petak, 15. Novembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nije novi Černobil ali je navika ostala: Rusi ponovo skrivaju detalje fatalne eksplozije

Neki misle da se testirala raketa Burevestnik s neograničenim dometom, ali Rusi i dalje skrivaju detalje, baš kao što su radili s katastrofom u Černobilu.

Kao što smo već pisali , eksplozija se dogodila u vojnoj bazi u području Arkhangelska koja je otvorena 1954. godine, gdje se testiraju rakete ruske flote i balističke rakete.

Naučnici koji su stradali u eksploziji u gradu Sarovu su pokopani, a proglašen je i dan žalosti. Oni su bili zaposlenici države nuklearne agencije Rosatom, a stradali su u toku eksplozije za vrijeme testiranja u blizini luke Severodvinsk.

Poginuli Aleksej Vjušin, Evgenij Koratajev, Vjačeslav Lipšev, Sergej Pičugin i Vladislav Janovski proglašeni su narodnim herojima.

Sarov je gradu u Nižnjenovogorodskoj oblasti, a tokom Hladnog rata zvali su ga Arzamas-16 i bio je zatvoreni grad, koji je bio nedostupan strancima, piše Express.hr

O razlozima nesreće se još uvijek nagađa, jer nisu dopstupne sve činjenice.

Na sjeveru Rusije je detektovano manje povećane radijacije nakon eksplozije. Iz razloga što Severodvinsk ima pomorsku bazu i brodogradilište, ruski mediji su u početku tvrdili da se nesreća dogodila na broju. Međutim, nedostupnost informacija i mali porast radijacije su uključili alarm za uzbunu.

Jeffrey Lewis sa Middlebury Institute of International Studies na Montereyju je prvi koji je napisao da nesreća ima čudne elemente. On je na Twitteru objavio satelitsku snimku koja je pokazala da nosač nuklearnog goriva Serebrianka se nalazi u blizinu mjesta nesreće.

 • To je bio isti brod koji je i prošle godine učestvovao u neuspjelom testiranju raketa.

  “Skeptični smo prema onome što su rekli i mi mislimo da su testirali raketu koju nazivaju Burevestnik“, kaže Lewis.

  To je raketa s neograničenim dometom i nuklearnim pogonom. Također, je projekt ruskog vojno-industrijskog sistema koji je najzagonetniji u posljednje vrijeme.

  Članovima NATO-a poznata je kao SCC-X-Skyfall.

  “Eksplozija ruskog Skyfalla zabrinula je ljude posebno zbog zraka oko postrojenja, i puno daje. To nije dobro”, napisao je u tvitu predsjednik Donald Trump.

  O ovoj raketi nema mnogo poznatih činjenica, ali je jedna sigurna. Ruski predsjednik Vladimir Putin se prošle godine hvalio kako bi ovo mogla biti raketa koja će potpuno uništiti američku odbranu.

  Nakon eksplozije postavlja se pitanje da li je nešto opasno završilo u zraku, a po pisanju ruskog lokalnog portala zatvoren je na mjesec dana zaljev Dvina na Bijelom moru.

  Za sve one koji strahuju da bi moglo biti riječ o novom Černobilu, nema mjesta panici. Nije primjećen veliki i opasni radioaktivni oblak, kao onda iznad Skandinavije.

  Ipak, strahuje se da je možda došlo da zataškavanja važnih informacija. Kremlj vrijedno radi na kontroli informacija koje bi mogle naštetiti predsjedniku ili “osramotiti” zemlju. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,