Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nije fikcija! Vatreno polje koje spašava milione ljudi od gladi

Preuzmite sliku

Na hiljade radnika se okuplja u zoru kako bi razvrstavali papričice do sumraka. Sati znoja i suza im se isplate jer tako mogu prehraniti svoje porodice..

Dugi niz godina Bangladeš je bio jedna od najsiromašnijih azijskih zemalja, a iako se situacija polako popravlja, ondje i dalje žive milioni koji ne mogu zadovoljiti svoje osnovne potrebe.

  • Svaki četvrti stanovnik Bangladeša je siromašan, posebno u ruralnim dijelovima zemlje. Jedan od razloga zbog kojih se situacija u zemlji popravlja je bolji položaj žena koje postaju samostalnije i lakše se mogu zaposliti. U sjevernim dijelovima Bangladeša, kao što su Bogra i Gaibandha, stanovnici pokušavaju preživjeti od poljoprivrede no planove im kvare česte prirodne katastrofe.

    Uz pomoć međunarodne dobrotvorne organizacije Oxfam mnogi spas pronalaze u proizvodnji ljutih papričica koje su među najotpornijim kulturama na klimatske promjene. Prije šest godina na sjeveru Bangladeša se pojavilo više od 300 proizvođača, od kojih 90 posto čine žene – a danas je situacija još i bolja.

  • Međutim, posao nije nimalo lak. Na hiljade radnica i radnika okuplja se u zoru kako bi razvrstavalo papričice do sumraka. Sati znoja i suza im se isplate jer zahvaljujući chilliju mogu prehraniti. Papričice zatim idu na sušenje kako bi nakon deset dana bile spremne za transport u tvornice. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , ,