Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nije dugo čekao: Ovo je 10 detalja koje je Joe Biden promijenio u Ovalnom uredu

Preuzmite sliku

Kako prenosi Insider, u predsjednikovom novouređenom uredu nalazi se nekoliko ličnih detalja koji predstavljaju njegove političke stavove, ali i promjene koje će uslijediti u njegovom mandatu

Svaki novoizabrani predsjednik SAD-a ima pravo preurediti Ovalni ured u Bijeloj kući po svojoj mjeri. Isto je napravio i Joe Biden, koji je u svoje radno mjesto dodao nekoliko osobnih simboličkih detalja.

Kako prenosi Insider, u predsjednikovom novouređenom uredu nalazi se nekoliko osobnih detalja koji predstavljaju njegove političke stavove, ali i promjene koje će uslijediti u njegovom mandatu.

Mjesečev kamen

Prvi od tih detalja koji se može uočiti na polici s knjigama jest mjesečev kamen iz misije Apollo 17 i portret Benjamina Franklina, koji iskazuju predsjednikovu ljubav prema nauci.

 • Porodične fotografije

  Drugo što se jasno može primijetiti iza predsjednikovog stola jest niz porodičnih fotografija koji prikazuju koliko Biden privržen svojoj porodici. Među fotografijama, posebno se ističe ona s Bidenoviim sinom Beauom koji je 2015. preminuo od raka mozga.

 • Fotografia s papom

  Da je za Bidena katolička vjera jedan od bitnijih fatora, dokazuje i njegova fotografija s papom. Uz J.F. Kennedyja, on je drugi američki predsjednik Katolik.

 • Tamnoplavi kraljevski tepih

  Na pod Bidenova ureda postavljen je tamnoplavi tepih koji predstavlja njegovih 47 godina služenja u Demokratskoj stranci.

 • Zlatne zavjese

  Biden je odlučio zadržati zlatne zavjese koje je njegov prethodnik vratio u ured nakon bivšeg predsjednika Billa Clintona. Iako je zlato obično povezano s bogatstvom i uspjehom, ono također može simbolizirati poštivanje autoriteta, kao i odanost, pouzdanost i brižnost.

  Portreti političkih suparnika

  Na jednom od zidova u uredu obješeni su portreti političkih suparnika Thomasa Jeffersona i Alexandra Hamiltona koji demostriraju Bidenovu nadu u dvostranačku saradnju. Biden je na svojoj inauguraciji govorio puno o saradnji između različitih stranaka, a dvije slike koje stoje jedna ispod druge primjer su njegovog razmišljanja i stava.

 • Vojne zastave

  Biden je iz svog ureda uklonio vojne zastave, što prema nekima označava novu eru američke vojske. Bidenov prethodnik Donald Trump, tokom cijelog svog mandata veliki je fokus stavljao upravo na vojsku. Biden je pak, odmah nakon inauguracije iz ureda uklonio vojne zastave i na mjesto njih stavio američku zastavu.

  – Bit ću vrhovni zapovijednik koji će uvijek štititi naše vojnike i vojnikinje i poštovati njihove porodice – napisao je Biden u službenom saopćenju.

 • Jedna od prvih odluka koje je donio nakon preuzimanje vlasti bilo je ukidanje Trumpove zabrane da transrodne osobe ne mogu služiti američkoj vojsci.

  Skulpture i portreti inovatora i aktivista

  Skulpture i portreti Franklina D. Roosevelta, Roberta F. Kennedyja, Luthera Kinga Jr., Eleanor Roosevelt i aktivista za građanska prava Cesara Chaveza, u predsjedničkom uredu demostriraju Bidenov put ka progresivnoj politici.

 • Konj i jahač

  Skulptura konja i jahača Apača koju je izradio kipar Allan Houser stoji na Bidenovoj polici za knjige. Skulptura je pripadala preminulom senatoru Danielu K. Inouyeju, koji je bio prvi Amerikanac japanskih korijena u kući Kongresa pa po nekima ova skulptura označava ravnopravnost i jednakost svih građana i stvaranje nove i različite uprave.

 • Personalizovane hemijske

  Trump je volio potpisivati izvršne naredbe debelim crnim flomasterima, u stilu autograma slavnih, a Bidenova kolekcija personalizovanih tradicionalnih kemijska sa zlatnim potpisom mogla bi nagovijestiti povratak tradicionalnijem vođenju države.

 • Kafa

  Možete zaboraviti Trumpovo dugme s kojim bi bivši predsjednik sebi naručio dijetsku Coca Colu. Novi američki predsjednik Joe Biden više preferira dobru šoljicu kafe pa se na njegovom stolu više ne može pronaći Coca Cola dugme. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,