Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nevjerovatno zdanje: Znate li gdje se nalazi najtanji neboder na svijetu?

Preuzmite sliku

111 West 57th St (također poznat kao Steinway Tower), prvi put predstavljen javnosti krajem septembra 2012., a završen 2021. godine.

Nalazi se južno od Central Parka, duž dijela 57. ulice na Manhattanu poznatog kao “Billionaires Row”.

Njegove su dimenzije: impresivnih 435 metara visine, ali samo 18,14 metara širine, iste mjere kao dužina standardne staze za kuglanje. Projektirala ju je njujorška arhitektonska firma SHoP Architects.

To čini Steinway Tower trenutno najtanjim neboderom na svijetu s omjerom širine i visine od 1:24.

Za poređenje, normalni neboderi imaju omjer 1:10 do 1:12.

Stambeni toranj ima staklenu fasadu sa stupovima od terakote. Iako je izgrađena od najčvršćeg betona na svijetu, zgrada se kad god se vjetar pojača, zanjiha za nekoliko metara i ovo kretanje ne predstavlja sigurnosnu opasnost. Kao što su inženjeri Rowan Wiliams Davies i Irwin rekli za Times  “Cijeli trik je projektirati zgrade tako da stanari nikada ne osjete kretanje.”

Zgrada u 57. ulici nalazi se uz historijsku dvoranu Steinway. Ovdje su skoro nastupali zvjezdani pijanisti, kao 1928. kada su zajedno nastupili Vladimir Horowitz i Sergej Rahmanjinov. Arhitekti su ostali vjerni tadašnjem arhitektonskom stilu. Stvorili su zgradu koja spaja raskoš Art Decoa s modernim uticajima.

Na 84 sprata nalaze se 64 luksuzna stana – najjeftiniji na nižim spratovima a prodaju se u protuvrijednosti od 7 miliona eura. Ako želite doživjeti spektakularan pogled na horizont, morate još dublje posegnuti u džep. Za penthouse se plaća 60 miliona eura. Proteže se na nekoliko spratova.

Čelična kruna od 300 stopa ukrašava vrh zgrade; unutra, stanovnici imaju pristup svemu, od usluge vratara do bazena dugog 82 stope s privatnim kabinama, saunom i parnim kupatilima. Same rezidencije nude pogled od 360 stepeni na Central Park, a trospratni penthouse u tornju može se pohvaliti ručno izrađenom kadom od nikla. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,