Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nevjerovatno slikovitu šumu krasi Hodnik mahovine, a prekrivena je “banana puževima”

Preuzmite sliku

Što dublje ulazite u šumu, prizori postaju nevjerovatniji – možda ćete čak i kod kuće prijateljima i rodbini morati objašnjavati da niste te fotografije ukrali negdje s interneta i uljepšali…

Da je svaki nacionalni park lijep, to znamo već po laskavoj tituli koju nosi baš zbog svojih ljepota i prirodnih posebnosti. Stoga nema potrebe za posebnim uvodom u američki Nacionalni park Olympic, ali rado ćemo svratiti u jedan doista poseban, bratski dio zvan Nacionalna šuma Olympic.

  • Smješten na samom sjeverozapadnom uglu SAD-a, uz granicu s Kanadom, ovo mjesto je sve: nacionalni park i zaštićena divljina, rajska plaža i netaknut poluotok, surova planina sa snježnim vrhovima, te kišna šuma koja stvara dojam egzotičnih tropa… A upravo je to ono što posebno oduševljava. Štaviše, kada se govori o kišnim šumama, često je baš ova šuma navedena kao gust, bogat, nevjerovatno raznolik i predivan primjerak, prenosi punkufer.hr.

    Ovdje raste drveće koje spada u najšire i najveće u ovoj regiji. Najpopularniji dio parka je tzv. Hoh kišna šuma u kojoj od jeseni do proljeća padavine gotovo ne prestaju. To uzrokuje milion nijansi zelene boje, među kojima se ističe staza zvana Hodnik mahovine.

  • Što dublje ulazite u šumu, prizori postaju nevjerovatniji – možda ćete čak i kod kuće prijateljima i rodbini morati objašnjavati da niste te fotografije ukrali negdje s interneta i uljepšali. A oni koji su bili, podsjećaju: „A zamislite kako je tek uživo kad fotografija ne može dočarati tu ljepotu…“

    Na svom putu pazite gdje hodate da se ne okliznete o „banana puževe“. Mali golaći ovaj naziv su dobili jer podsjećaju na kore banane, a vrlo su važan dio ekositema parka.

  • Inače, ime Hoh dobila je po nazivu koji su joj dali starosjedioci, a koje znači „voda koja se brzo kreće“, a osim ludog zelenila, isprepletenog drveća, korijenja koje morate preskakati, lijana koje podsjećaju na crtiće o Mowgliju, pronaći ćete i rijeke i potoke te mostove i malo uređenije staze kojima se možete bezbrižno kretati.

  • Romantičari i ljubitelji noćnog neba uživat će za vedrih noći – svjetlosno zagađenje je ovdje minimalno, a zvijezda na nebu kao u pustinji. Na raspolaganju su vam i predviđena mjesta za kampovanje ili obližnji gradić Forks ako želite povratak u civilizaciju. Naravno – ne ostavljajući za sobom tragove. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje