Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nevjerovatna priča fotoreportera: “Kada sam ušao u avion, shvatio sam da sam jedini putnik…”

Preuzmite sliku

Reutersov fotoreporter Carlos Barria imao je ovog petka vrlo neobično iskustvo. On je, naime, radi zadatka trebao odletjeti iz Washingtona do New Orleansa, a kada je došao u zračnu luku shvatio je da će na letu biti jedini putnik.

– Bilo je to vrlo čudno – rekao je Barria.

Primjera radi, iako je bio jedini putnik, na aerodromu su proveli formalnu proceduru ukrcaja, a pilot mu je lično došao reći da će biti malenog kašnjenja u polijetanju, umjesto da se – kao što je uobičajeno – obrati preko razglasa, piše Jutarnji.hr.

Drastičan pad

Dvije stjuardese predložile su Carlosu da sjedne u prvi razred gdje su mu demonstrirale sigurnosne upute. Većina putnika njih obično ne gleda, no ovog puta je bilo drugačije.

– Kako su ih odradile samo zbog mene, osjećao sam se kao da jednostavno moram obratiti pažnju – ispričao je jedini putnik na letu American Airlinesa za Reuters.

Ta se kompanija već sedmicama suočava s drastičnim padom broja putnika uslijed situacije s koronavirusom. Od 119 kompanijinih letova obavljenih tog petka s aerodroma u Washingtonu, njih je osam imalo samo jednog putnika, a u mnogim avionima bila je tek šačica ljudi. Na isti dan prošle godine poletjeli su 254 puta, solidno popunjeni.

Probleme avioindustrije najbolje dočaravaju vrlo zabrinjavajuće brojke. Tog petka američka agencija za sigurnost prijevoza NTSB evidentirala je 129.673 putnika u avionima. Na isti dan lani bilo ih je dva i pol miliona.

Američke aviokompanije kažu da svakog dana bacaju goleme količine novca održavajući potpuno nerentabilne linije, te traže pomoć države kako bi osigurali plaće zaposlenicima i osigurali da imaju uvježbano osoblje jednom kada kriza posustane.

To se zasad ne nazire, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ove je subote imao zabilježenih 277.205 zaraženih i 6.593 umrla.

Nemaju maske

Radnici aviokompanija također su u opasnosti od virusa te se često boje letjeti. Posao im je sada još zahtjevniji, ali i, s obzirom na stanje broja putnika, nerijetko besmislen. Jedna od stjuardesa na Carlosovom letu ispričala mu je kako nakon New Orleansa leti u svoj rodni Miami gdje joj je otac koji boluje od raka. Do kraja leta sprijateljili su se, a on im je zahvalio na svemu što rade.

Kompanije se ipak pokušavaju prilagoditi sigurnosnim faktorima poslovanja u ovakvim uslovima. Mnoge su smanjile nivo pića i hrane koju daju putnicima kako bi smanjili rizik od širenja infekcije, a stjuardesama su podijeljene zaštitne rukavice, no maske za sada nemaju.

– Naprosto moramo nastaviti letjeti radi onih koji moraju putovati – objasnio je kratko izvršni direktor Americana Doug Parker, javlja Reuters. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje