Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nevjerovatna moć prirode: Ledeni cunami ugrožava kuće oko jezera (VIDEO)

Preuzmite sliku

Veliko ali plitko jezero u Minnesoti, Mille Lacs Lake, cijelu zimu je zaleđeno, a dolaskom viših temperatura svakih se nekoliko godina pojavljuje iznimno rijetka pojava zbog koje su vlasnici kuća uz obalu u velikom strahu.

Video objavljen na YouTubeu prikazuje kako su velike količine debelog sloja leda počele izlaziti iz jezera i krenule prema kućama uz obalu. Baš poput vulkanske lave, led je u vrlo kratkom vremenu prekrio obalu i počeo se naslanjati na kuće.

Naleti leda koji izlazi iz jezera rijetka su pojava koja se naziva ledeni cunami, a do koje dolazi kada jak vjetar ili jake struje u vodi pokrenu led s površine jezera te ga pomiču prema kopnu. Meteorolozi napominju kako, iako rijetka pojava, ledeni cunami karakterističan je za početak proljeća kada se led s površine jezera počne topiti.

Iako je u nazivu ove pojave riječ “cunami”, ona je ipak sličnija pomicanju santi leda. Ovakve velike količine zabilježene ovih dana na jezeru u Minnesoti mogu srušiti drveće, oštetiti kuće i molove, te blokirati ceste. (faktor.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,