Srijeda, 25. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nevjerovatna intuicija: Mame zaista znaju i osjete kada je dijete bolesno

Posumnja li majka da joj se dijete razboljelo, najčešće je u pravu, pokazali su rezultati istraživanja Sveučilišta Texas, zato doktori poručuju mamama: vjerujte instinktu.

,,Razlog tome je velika povezanost između roditelja i djeteta, a budući da su tokom odrastanja sudjelovali u liječenju mnogih bolesti, lako im je prepoznati promjene dječjeg ponašanja.”, objasnio je Matthew Thompson, voditelj istraživanja. Upale dišnih puteva jedne su od najčešćih bolesti zbog kojih roditelji traže savjet doktora, a promatranjem djeteta uočavaju se znakovi bolesti ili pogoršanja. Treba obratiti pozornost na: bol u uhu ili grlu, ubrzano ili otežano disanje, kašalj, grčeve ili osip.

  • Ako je dijete blijedo ili koža ima sivkast ton, najbolje je posjetiti doktora, a pomaže i mjerenje pulsa na zapešću, na sredini vanjske strane vrata ili na sljepoočnici. Prosječni broj otkucaja u minuti u dobi do dva mjeseca je od 120 do 140, kod dojenčadi od 100 do 200,  u predškolskoj dobi od 80 do 100, a kod školaraca od 80 do 100 u minuti. Ubrzanje tog ritma može svjedočiti o promijenjenom zdravstvenom stanju ili pak skoroj epizodi povećanja temperature.

  • Ne paničarite kod temperature

    Blago povišenu temperaturu nije potrebno skidati jer pomaže  organizmu u borbi protiv infekcija. Najčešći razlozi za pojavljivanja temperature su virusna ili bakterijska infekcija te rast zubi jer dijete u toj fazi stavlja igračke u usta, a tako i bakterije.

    Dječija vrućica većinom je bezazlena i samo u jedan posto upućuje na ozbiljnu bolest, pokazalo je istraživanje njemačkog Instituta za kvalitetno i učinkovito liječenje (IQWiG). Ali ako dijete mlađe od tri mjeseca ima temperaturu iznad 38 stepeni, treba ga odvesti doktoru, a djeca između tri i šest mjeseci ne bi smjela imati temperaturu višu od 39. Neprekidni plač, teško buđenje, bolovi u trbuhu također su alarm za odlazak doktoru. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,