Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Neviđeno: Pogledajte kako somovi love golubove (VIDEO)

som-0002
Preuzmite sliku

Ono što su francuski naučnici sa Tuluskog univerziteta snimili je bilo pravo iznenađenje, jer do sada nije zabilježeno ovakvo ponašanje somova.

som-0002

Mnogi biolozi istražuju pojas koji razdvaja vodu i kopnu, fascinantno područje koje dijeli jedan svijet od drugog.

Za neke morske životinje, kao što su orke, on predstavlja mjesto na kome ponekad mogu sebi da nabave obrok, ali oni nisu jedini primjer vodozemaca koji love kopnene životinje. Posljednji primjer ovakvog ponašanja su zabilježili francuski naučnici koji su posmatrali evropske somovi dok su lovili golubove – i to sa velikim uspjehom.

som-0003

Ovakvo ponašanje somova je pokazatelj da su ove ribe mnogo pametnije i da se mnogo lakše adaptiraju nego što se ranije vjerovalo.Istraživanje su radili Žilijen Kušeruse i Frederik Santul sa univerziteta u Tuluzu, koji su posmatrali somove sa mosta na rijeci Tarn na jugozapadu Francuske. Ono što su snimili je bilo pravo iznenađenje i prirodni fenomen, jer do sada nije zabilježen nijedan ovakav slučaj ponašanja ove vrste ribe.

Oni su snimili 45 pokušaja lova na golubove, od čega je 28 bilo uspješno. Naučnici takođe otkrili da ove ribe, umjesto vizuelnih naznaka, za lociranje plijena koriste vibracije u vodi. Somovi su, tako, napadali samo golubove koji su se kretali po vodi.

Telegraf / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: