Nedjelja, 29. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Neviđeni luksuz: Zavirite u jahtu koja ima sve što novac može kupiti, a u okolinu ispušta samo vodu

Prva superjahta na tekući vodik na svijetu otkrivena je na Monaco Yacht Showu, a ovo je pogled u tih 111 metara dugo plovilo potpuno novog koncepta.

Holandska kompanija Sinot Yacht & Architecture Design predstavila je detaljni minijaturni model od samo 19.8 metara, pokazao je inovativni smjer kojim kreće industrija superjahti, piše 100posto.hr.

Jahta imena Aqua trebala bi biti prva superjahta koja će voziti na tekući vodik. Jedina emisija koja će ostati iza ove jahte bila bi voda, a sistem bi ovisio o dva 28-tonska spremnika zapečaćena vakuumom, u kojem bi se čuvao tekući vodik na temperaturi od minus 217 stepeni Celzijusa.

Osim najnovije tehnologije brod će biti vrhunski dizajniran i isto takve sadržaje. Na stranici kompanije koja je osmislila i dizajnirala ovo luksuzno plovilo nalaze se vizual budućeg eko-savjesnog superjahtinga.

Od teretane do helidroma

Futuristički izgled superjahte Aqua ima za cilj upotpuniti ekološku svijest, najnovije tehnologije s luksuznim zdanjem kakva je tipična superjahta, tvrde dizajneri.

Tim iz Sinot Yacht Architecture & Design proveo je pet mjeseci na dizajniranju Aque. “Naš izazov bio je implementirati potpuno operativan sistem tekućeg dušika u stvarnu superjahtu, što nije bilo revolucionarno samo u tehnologiji, nego i u dizajnu i estetici”, kazao je glavni dizajner.

Eksterijer je inspirisan tokom oceanskih struja, što je dovelo do zaobljene vanjštine i prozora u obliku staklenog pojasa.

Superjahta će imati pet paluba, na njoj će se moći odmarati 14 gostiju i 31 član posade. Osim luksuznih kabina za spavanje i luksuznih kupaonica, primaćih i konferencijskih salona, superjahta će imati spa dio, teretanu, salon ljepote, unutrašnje bazene, helidrom i sve ostalo što bi moglo olakšati život megabogatašima. (100posto.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje