Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Neukrotivi Amazon: Rijeka koja nema nijedan most

Preuzmite sliku

Amazon je najduža rijeka na svijetu. Protiče kroz Peru i Brazil i okružena je najvećom prašumom na planeti.

Pored navedenog, duž sedam hiljada kilometara, koliko je duga, rijeka Amazon nema nijedan most. Na suprotnu stranu tj. obalu Amazona može da se stigne samo brodićem, ili splavom.

Širina Amazona varira između četiri i pet kilometara, dok je na najužem mjestu, rijeka široka svega 1,8 kilometara. U januaru, kada počinje kišni period, reka nabuja za nekoliko nedjelja i dostiže širinu deset, pa čak i 20 kilometara. Ipak, to nije razlog zašto nema mosta preko Amazona.

 • “Tehnički bi bilo moguće podići most, ali to bi bilo povezano sa ogromnim troškovima. Dno rijeke Amazon, se sastoji iz debelih, mekih rječnih sedimenata, zbog čega bi nosači mosta morali da imaju veoma duboke temelje” objašnjava profesor geografije Gerhard Gerold.

  Čak i da se izdvoje ogromne svote novca, priroda onemogućava sprovođenje takvog plana.

 • “Nivo vode u Amazonu je između pet i deset metara, i varira između kišnog i sušnog perioda, a površina obale koja u vrijeme plime biva poplavljena ogromna je. Takvo stanje traje mjesecima pa da bi most morao da pokriva ogromnu razdaljinu. Ovo ne samo da bi mnogo košalo, već bi i u građevinsko-tehničkom smislu bilo teško izvodljivo”, objašnjav profesor u penziji.

  Još jedan važan razlog što Amazonove obale nisu spojene mostom, nalazi se u činjenici da ne postoji mreža puteva i željezničkih pruga s kojom bi se mostovi povezali.

 • Rijeka je sama po sebi veoma važna saobraćajnica. Gradovi poput Makape, koja ima pola miliona stanovnika, povezani su sa ostatkom Brazila samo preko Amazona.

  Oblast Amazonije ima jedan most, ali postoji preko najveće pritoke Amazona, Rio Negro. Ta konstrukcija spaja Manaus sa sestrinskim gradom Irandubom. (Zanimljivostidana.com)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje