Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nesvakidašnji hobi: Izrađuje minijaturne scenografije za fotografisanje hrčaka

Preuzmite sliku

Učiteljica iz Velike Britanije ima simpatičan hobi: Izrađuje male setove za fotografiranje svojih šest kućnih ljubimaca, hrčaka, koji sada imaju i svoju Instagram stranicu i vjerne obožavatelje.

Beverly Borrill iz Velike Britanije sate i sate svog slobodnog vremena provodi u pripremi scenografije za što slađe fotke svojih šest hrčaka. Da bi ih potaknula da se namjeste na setu i poziraju joj dok ih fotografiše, mami ih maslacem od kikirikija, iako priznaje da se zna dogoditi i to da pojedu – rekvizit, prenosi 24sata.hr.

Inspirirana pop kulturom, učiteljica je otvorila Instagram stranicu Harcourt Hammies gdje ih možete vidjeti na proslavi Dana Svetog Patrika, dok peru odjeću u minijaturnoj mašini za veš koju je izradila, ili ih postavlja u scenama iz popularnih TV serija.

Njena strast je započela kad je njena kćerka napravila mali model balona s vrućim zrakom, kad je odlučila pustiti svoje ljubimce da poziraju s njim.

– Izgledalo je tako dobro da sam shvatila da će biti preslatko ako jednoga od njih stavim u korpu. Stvarno je izgledalo sjajno – ispričala je za Beverly za Insider.

Tako je odlučila stvoriti više minijaturnih scena, zaključivši da bi to i za hrčke i za nju mogla biti zanimljiva avantura.

– Obično dobijem inspiraciju iz aktualnih situacija, odnosno gledam šta se događa oko nas. Ako je, na primjer, sedmica Wimbledona, tad pravimo scenu u kojoj hrčci igraju tenis. Tako sve počinje – priča.

Prije nego započne raditi scenografiju, obično sjedne i najprije nacrta prizor. Onda vadi makaze i pištolj za ljepilo, karton i ostatke plastike i reciklirani karton.

Postoji nekoliko trikova kojima ih uspijeva ‘nagovoriti’ da joj poziraju, dodaje.

– Dva su glavna trika: Ako imate muškog hrčka koji bi vam trebao pozirati, onda ženku postavite prije toga tamo gdje želite da krene, jer će njuškati naokolo i tražiti je cijeli dan. Ako imate ženku koju treba nagovoriti na poziranje, izvadite maslac od kikirikija jer ga jednostavno obožavaju – kaže Beverly.

Dodaje kako čovjek s ovakvim hobijem uvijek mora biti spreman i na kompromise.

– Naime, neke su ideje zaista uspješne, a neke za koje mislite da će biti uspješne ne ispadnu kako želite. Hrčci, na primjer, ponekad znaju i pojesti neki rekvizit – kaže. Neke scene, dodaje, rezultat su saradnje cijele njene porodice.

Tako je, na primjer, za scenu hrčka u bolnici njena majka isplela pokrivač za krevetić, a kćerka je presavijala papir, a kako često radi na kuhinjskom stolu, nije rijetko da članovi njene porodice sjede i večeraju oko scene koju je počela pripremati.

U vrijeme izolacije zbog korone bilo joj je teško nabavljati materijal potreban za izradu scena, jer su prodavnice bile zatvorene, no dosta toga uspijevala je nabaviti online, ispričala je Beverly za Insider.

Beverly kaže kako je ovaj njen hobi za nju vrlo dragocjen i zato ga radi dijeli i na Instagramu, a reakcije ljudi su vrlo pozitivne. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje