Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nesvakidašnja zanimanja: Motornom pilom do ribe (FOTO)

Preuzmite sliku

Jezero Hamurpet na istoku Turske nalazi se na nadmorskoj visini od 2.150 metara i nekoliko mjeseci u godini prekriveno je debelim slojem leda, ali ni to ne smeta lokalnim ribarima koji svakodnevno idu po bogate ulove ribe, javlja Anadolija.

Jezero se nalazi na planini u distriktu Varto u provinciji Mus, a tamošnji ribari poznati su po ribolovu u kojem je motorna pila sastavni dio osnovne ribarske opreme.

Pokriveno ledom i ribom bogato jezero Hamurpet svojevrsni je prirodni akvarijum, a ribari na prosječnih minus 20 stepeni Celsiusa motornom pilom prorežu rupu u ledu i za svega nekoliko sati svakog dana ulove i do pola tone šarana i drugih vrsta ribe.

Ferhat Basaran za AA je kazao da rano ujutro s kolegama ribarima postavi mrežu u rubu u ledu, a da sutradan dolaze i izvlače ulov.

“Nisu to nimalo laki uvjeti za ribolov, ali čovjek se mora snalaziti u datum okolnostima da bi zaradio za život. Ova rajska zemlja nudi puno toga, a na čovjeku je da se snađe. Evo, mi smo se snašli i dobro nam ide“, kazao je Basaran.

I ribar Firat Subasi ističe da zaraditi topli hljeb u zaleđenom jezeru nije dječja igra, već ozbiljan posao koji zahtijeva mnogo truda, ali i ljubavi prema poslu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,