Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nesvakidašnja crkva bez krova na vrhu stijene: Atrakcija za one u malo boljoj kondiciji

Preuzmite sliku

Crkvica izgleda kao da je neko podigao dnevni boravak na balkonu. A taj dnevni boravak dolazi u tipičnim grčkim bojama – bijeloj i tirkiznoj, ispunjen slikama svetaca na zidovima.

Na vrhu stijene, ušuškana kao u špilji, smjestila se zanimljiva mala pravoslavna crkva koja svake godine privlači brojne turiste – i to ne nužno iz vjerskih razloga. Riječ je o jedinoj crkvi u Grčkoj koja nema krov, a zove se Panagia Kakaviotissa.

 • Na neki način, krov je stijena koja ju prekriva, no s obzirom da je i sam zaklon prilično otvoren i „prozračan“, ova crkvica izgleda kao da je neko podigao dnevni boravak na balkonu. A taj dnevni boravak dolazi u tipičnim grčkim bojama – bijeloj i tirkiznoj, ispunjen slikama svetaca na zidovima.

  To se dogodilo početkom 14. stoljeća kada su redovnici odlučili poći u visine kako bi u miru i tišini mogli ispovijedati svoju vjeru. Kasnije je ova lokacija dobro poslužila tokom osmanskog prodora u Europu – niko nije mogao pretpostaviti da se na vrhu stijene skrivaju crkva i ljudi, pa je ostala netaknuta, prenosi punkufer.hr.

  Crkva se nalazi na otoku Lemnosu u Egejskom moru, a ime Kakaviotissa dobila je zapravo prema planini Kakavos na kojoj se nalazi. Zbog nje je ovo područje također i vrlo popularno među planinarima.

  Do nje vode stepenice i prilaz je dobro uređen, no s obzirom na strminu i brojnost stepenica, ne bi bilo loše da ste u malo boljoj kondiciji inače će ovaj uspon malo potrajati. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,