Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Neobičnim koncertom testiraju rizik od zaraze koronavirusom

Preuzmite sliku

U njemačkom Leipzigu večeras će se održati neobičan eksperimentalni koncert na kojem će naučnici voditi računa o ponašanju publike, nastojeći proučiti koliki je rizik od zaraze koronavirusom na velikim okupljanjima ovog tipa.

Njemački pop pjevač Tim Bendzko je udružio snage sa naučnicima Univerzitetske bolnice u Halleu kako bi se ustanovilo mogu li se okupljanja velikog broja ljudi u koncertnim dvoranama i na fudbalskim stadionima nastaviti i tokom pandemije. To će pokušati otkriti večerašnjim koncertom, prenosi Hina.

“Želimo ustanoviti koliki je broj međusobnih kontakata sudionika koncerta, što zapravo još uvijek nije jasno”, rekao je voditelj studije, Stefan Moritz.

Publika na koncertu bit će opremljena uređajima koji će omogućiti praćenje kontakata, dok će senzori na stropu dvorane prikupljati i evidentirati podatke o njihovu kretanju.

Svima će se podijeliti fluorescentno dezinfekcijsko sredstvo. “Nakon koncerta ćemo, uz pomoć UV svjetiljki ustanoviti koje površine posebno jako svijetle, što znači da su ih posjetitelji vrlo često doticali”, pojasnio je Moritz.

Za sudjelovanje u eksperimentu prijavilo se samo 2210 osoba, što je manje od očekivanih 4000 volontera. Organizatori pretpostavljaju da su takvoj brojci kumovale i neke zakašnjele online prijave.

Projekt, nazvan Restart-19 zajednički su organizirale istočne savezne njemačke države Saska i Saska-Anhalt.

U objema je trenutačno dopuštena organizacija većih događaja s do 1000 sudionika, no pod precizno određenim uslovima.

Rezultati studije očekuju se u oktobru.

Svi će sudionici prije subotnjeg koncerta organizatorima morati pokazati dokaz o negativnom rezultatu testiranja na koronavirus, a za vrijeme koncerta svi će nositi zaštitne maske FFP2(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,