Utorak, 7. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Neobični sindromi koji pogađaju turiste prilikom posjete određenim mjestima

Preuzmite sliku

Neka mjesta proizvode toliko specifične reakcije da po njima dobijaju i ime: Jeruzalem, Pariz, Firenca, Indija i dr. 

Putovanja povezujemo s učenjem, zabavom, širenjem vidika i bogatstvom duha. No može li nekad toga biti previše za procesuiranje?

Čini se da može te da neka mjesta proizvode toliko specifične reakcije da po njima dobijaju i ime: Jeruzalem, Pariz, Firenca, Indija… Psiholozi podsjećaju na to da treba uzeti u obzir i iscrpljenost od puta, koja sigurno ne pomaže u „normalnom“ upijanju destinacije.

Ovi sindromi nisu službeno priznati kao „stanja“, ali njihovi nazivi pomažu doktorima da lakše prepoznaju korijen problema, prenosi punkufer.hr.

Jeruzalemski sindrom

Jedan od najstarijih gradova svijeta i mjesto interakcije triju monoteističkih vjera svake godine privlači milione hodočasnika iz svih krajeva svijeta. No ne podnesu svi putovanje svog života lako.

 • Jeruzalemski sindrom mentalni je fenomen koji uglavnom pogađa one putnike koji u Jeruzalem dolaze s vjerskim motivima. Vjeruje se kako sam dolazak u grad nabijen istorijskom težinom i religijskim značenjem može predstavljati okidač i dovesti do opsesivnih ideja i iluzija. Osoba počinje vjerovati da je „odabrana“ i ponašati se mesijanski.

  Prvi put identifikovan je prije dvadesetak godina, a zabilježeno je oko sto slučajeva godišnje. No nije vezan uz određenu vjeru.

  Pariški sindrom

  Za razliku od jeruzalemskog, moramo priznati da nas je ovaj malo nasmijao – a u doba društvenih mreža i uljepšavanja fotografija s putovanja mogli bismo ga primijeniti na više lokacija.

  O čemu se radi? Pariški sindrom naziv je za osjećaj razočaranja kod onih koji, po dolasku u Pariz, shvataju da nije onoliko lijep koliko su očekivali. Nažalost, nije riječ o običnom razočaranju koje smo svi negdje prošli, već o vrsti kulturološkog šoka s teškim simptomima.

  Osoba može imati halucinacije ili osjetiti ekstremnu anksioznost i osjećaj depersonalizacije praćene fizičkim simptomima poput vrtoglavice, znojenja i povraćanja.

 • Prvi zabilježeni slučajevi hospitalizacije ljudi zbog pariškog sindroma uočeni su među japanskim i kineskim turistima s obzirom na to da mediji u njihovim zemljama idealiziraju Pariz. No umjesto filmske romantike dočekuju ih haos u prometu i ne tako šarmantni konobari koji ne žele govoriti engleski.

  Ovo posebno teško pada onim Japancima koji prvi put putuju i susreću se s kulturom toliko različitom od svoje, koja polaže veliku važnost na pristojnost, poštovanje i ljubaznost.

  Japanska ambasada i dalje svake godine dobija pozive upomoć, a sada surađuju i s lokalnom bolnicom.

  Stendhalov ili firentinski sindrom

  Neki ju zovu „bolest ljubitelja umjetnosti“ – zvuči romantično, ali nije. Ime je dobila po francuskom piscu Stendhalu, koji je posjet Firenci ovako opisao u svojoj knjizi: „Upao sam u ekstazu od same ideje da sam u Firenci. Srce mi je udaralo, život me napustio, hodao sam u strahu da ću se srušiti.“

  Javlja se najčešće kod osjetljivih osoba koje putuju same – naročito ako je riječ o ljubiteljima umjetnosti izloženima velikoj ljepoti ili velikom broju remek-djela odjednom.

  Manifestira se znojenjem, tahikardijom, bolovima u stomaku, osjećajem tjeskobe ili ekstremne euforije. Izraz „umirem od ljepote“ više nikad neće biti isti.

  Indijski sindrom

  Brojni putnici dolaze u Indiju otkriti sebe i naučiti više o spiritualnosti. Na kraju krajeva, Indija nam je u medijima predstavljena kao mistična i gotovo onozemaljska destinacija, a mnogi lokalni stanovnici bit će sretni zbog mogućnosti da unovče svoje običaje i time podupru mitove.

 • Vjeruje se kako indijski sindrom predstavlja posljedicu zapadnjačkog fetišiziranja Indije i nastojanja da se uklopi u potpuno drugačiji stil života i ponašanja.

  O indijskom sindromu govorio je francuski psihijatar Regis Airault u svojoj knjizi „Ludi za Indijom“. Kod zapadnjačkih turista koji su „poludjeli“ za Indijom uočio je slične simptome: iluzije o posjedovanju nadljudskih moći, uvjerenje da su reinkarnacija svetaca, tvrdnje da mogu vidjeti svoje prethodne živote i sl.

  Neki u toj potrazi odu malo dalje te uzrokuju probleme sebi i svojim bližnjima koji panično prijavljuju nestanak osobe. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,