Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Neobični ritual koji ne smije biti zaboravljen: Na konjima love rakove u moru

Preuzmite sliku

Flamanski ribari dva puta sedmično sjedaju na konje i kreću prema moru, gdje love rakove pomoću lanaca koji stvaraju vibracije i tjeraju ih da uskoče u mreže.

Dvanaest porodica iz Oostduinkerkea, ribarskog gradića na sjeverozapadnoj obali Belgije, bavi se gotovo zaboravljenim zanimanjem. Love u sjevernom moru na leđima brabanta, snažnih belgijskih konja za vuču, a svoje umijeće prenose iz generacije u generaciju, piše punkufer.hr

  • Taj je ritual zaštitio i UNESCO te ga uvrstio na popis nematerijalne kulturne baštine. Nekoliko puta tjedno flamanski ribari u kolica spremaju vodootporna odijela i mreže pa s konjima kreću cestom prema moru.

    Povezanost s konjima tajna je uspješnog lova. Ribari se za njih svakodnevno brinu i timare ih s puno ljubavi kako bi se njihovi četveronožni pomoćnici bez straha zaputili u vodu do vrata.

    U njihovim se mrežama mogu naći ribice, kozice i sivi račići, neke od poslastica flamanske kuhinje. Brabanti povlače za sobom ribarske mreže, a privezani lanci stvaraju vibracije na pijesku koje privlače račiće pa uskaču u mreže.

  • Nakon što se mreže napune, konji nose ulov natrag do kuće. Ribolov na konjima potiče osjećaj zajedništva jer se svaka porodica bavi jednim dijelom posla – od krpanja mreža do brige za konje. Običaj se slavi jednom godišnje Festivalom račića u kojem jednako uživaju turisti i stanovnici Oostduinkerkea. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,