Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Neobični prirodni fenomen: Rijeka pet boja u srcu Kolumbije (FOTO)

Preuzmite sliku

Od juna do decembra, ova rijeka predstavlja jedinstveno mjesto na čitavoj planeti zahvaljujući nijansama plave, crvene, žute, narandžaste i zelene boje koje se smjenjuju.

Istočno od Anda, u centralnoj Kolumbiji nalazi se nesvakidašnja rijeka Cano Cristales,vkoja se proteže duž 100 kilometara. Ponekad je zovu tečna duga, zbog boja koje mijenja tokom određenih mjeseci u nijanse plave, crvene, žute, narandžaste i zelene čineći pejaž jedinstvenim mjestom na čitavoj planeti.

Do sredine 2000-ih, gerilska aktivnost u blizini učinila je Cano Cristales potpuno nedostupnom. Međutim, danas kolumbijska vojska kontroliše područje od 30 km oko La Makarene, grada koji služi kao kapija ovoj rijeci čineći ovo područje otvorenim i bezbjednim za turiste.

Neki ljudi misle da specifična boje Cano Cristales potiče od algi ili mahovine, a zapravo pravi krivac je endemska biljna vrsta macarenia clavigera koja zahtjeva posebne uslove, uključujući i određeni nivo vode i količinu sunčeve svjetlosti kako bi se pojavila u predivnim bojama.

Rijeka pet boja u svom punom sjaju može da se vidi od juna do decembra, a od januara do maja u toku sušne sezone, Canjo Cristales je zatvoren za turiste.

Možda Cano Cristales predstavlja noviju atrakciju turistima, ali stanovnici u ovom području znaju za rijeku i njene neobične nijanse generacijama unazad. Mnogi predjeli u i oko tečne duge su imenovali lokalci, uključujući Piscina Carol (Kerolin bazen), koji je dobio ima nakon što je muškarac čuo da je porođaj manje bolan u vodi i urgirao da se njegova žena porodi i rodi kćerku Carol u mirnom, zaštićenom vodenom toku ove rijeke.

U okolini Cano Cristales se nalazi Los Lanos, koji se prostire na 16 miliona hektara i čini četvrtinu ukupne kopnene mase Kolumbije. Los Lanos je dom nekih od najbogatijih tropskih pašnjaka na svijetu. Ovdje se nalazi najveći broj ugroženih reptila na Zemlji. (nationalgpegraphic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,