Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Neobični načini iskazivanja ljubavi širom svijeta

Preuzmite sliku

Ljubav je sama po sebi čudna, što dokazuju i neobični načini iskazivanja emocija iz različitih zemalja svijeta. U susret Danu zaljubljenih koji nam se bliži, saznajte za 10 neobičnih ljubavnih običaja.

Katanac ljubavi u Francuskoj

Ovaj ritual odigrava se na jednom mostu u Parizu. Parovi donose katance i brave sa svojim urezanim imenima ili inicijalima. Oni se zatim zakače za most, a ključevi se bace u rijeku. Na taj način će njihova ljubav biti vječna, prenosi City Magazine.

 • Simbolična svinja u Njemačkoj

  U nekim drugim zemljama muškarc bi vjerovatno dobio šamar od žene ukoliko bi joj poklonio nešto u obliku svinje. To nije slučaj u Njemačkoj, gdje se smatra da ovaj gest donosi sreću, te se daruju čokolade i igračke u obliku simpatične svinje.

 • Trčanje sa teretom u Finskoj

  U julu svake godine u Finskoj se organizuje neobična aktivnost. U pitanju je takmičenje sa trčanjem i drugim preprekama, gdje muževi sve vrijeme nose svoje supruge na leđima. Pobjednik dobija nagradu u vidu piva čija se količina ravna sa kilažom njegove supruge.

 • Drvene kašike u Velikoj Britaniji

  Nekada davno, tačnije 1660. godine, muškarci u Velsu poklanjali su svojim izabranicama drvene kašike. Poenta je bila da ih sami što ljepše izrezbare od jednog komada drveta. Danas se pri prošnji i vjeridbi poklanjaju već unaprijed izrezbarene kašičice.

 • Lunch paketi u Japanu

  Postoji jedan običaj u Japanu, gdje žene svojim muževima prave prelijepo dizajniran ručak, upakovan u tradicionalnu bento kutiju. Često na poslu nastaje ljubomora kada se primijeti da je nečija bento kutija ljepša, jer što bolje izgleda – to je ljubav veća.

 • 14. dan u Južnoj Koreji

  Ako mislite da je jedan dan proslave Dana zaljubljenih stresan, zamislite kako je u Južnoj Koreji. Tamo se svaki 14. dan obilježava svakog mjeseca. Postoji poseban dan za single ljude, poseban za ljubljenje, poseban za grljenje, a 14. april namijenjen je onima koji nisu dobili poklone. Oni se tom prilikom oblače u crninu.

  Oslikavanje ruku u Indiji

  Mehndi je oslikavanje šaka i dlanova uz pomoć kane, što je česta pojava u Indiji. Onaj koji oslikava dodaje i ime mladoženje na ruke buduće mlade. Ako pri ispiranju ime bude vidljivo, to znači da će brak biti dobar.

 • Ljubavne perle u Južnoj Africi

  U kulturi Zulu plemena djevojke pokazuju svoju naklonost prema suprotnom spolu uz pomoć nečega što se zove ucus. U pitanju su nanizane šarene perle, gdje svaka boja predstavlja neko osjećanje. Na primjer, crvena predstavlja bijes, a žuta požudu. Ponekad muškarci ne mogu da dešifruju ovakve poruke, pa traže pomoć od svojih sestara.

 • Muško takmičenje ljepote u Nigeru

  Republika Niger je zemlja u Zapadnoj Africi, gdje pleme Wodaabe obavlja neobičan ritual. Naime, kako bi zadobili žensko srce muškarci se izlažu nekoj vrsti takmičenja ljepote. Oslikanih lica, oni igraju i pjevaju, pokušavajući tako da impresioniraju suprotni spol, naročito svojim osmijesima.

 • Kitov zub na Fidžiju

  Ukoliko želite da pridobijete naklonost budućeg tasta, sve što treba da učinite jeste da mu poklonite ispoliran kitov zub koji se zove tabua. To će ga sigurno ohrabriti da dozvoli vjenčanje. Inače, na Fidžiju kitov zub se daruje kao poklon i u drugim važnim prilikama. (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,