Subota, 20. April 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Neobična umjetnička postavka na Maldivima koja “diše” sa okeanom (FOTO)

O podvodnim skulpturama Jasona deCairesa Taylora već se i ranije pisalo, a svoje novo djelo ovaj umjetnik postavio je na Maldivima, na ostrvskom odmaralištu Fairmont Sirru Fen Fushi. Polupotopljena galerija izlaže seriju skulptura povezanih s nebom, morem i plimom.

Galerija u obliku kocke teži 200 tona, visoka je šest metara, a polovina prednje strane potopljena je u more. Dizajn “zidova” inspiriran je lokalnim koraljnim strukturama i porozan je kako bi omogućio plimi, morskim strujama i morskom životu da slobodno prolazi kroz strukturu koja na ovaj način “diše” u skladu sa svojom lokacijom.

Ova kompleksna struktura zamišljena je da rasprušuje snage okeana, dok istovremeno stvara prostor zaštite za živa bića u njemu. Konstrukcija je napravljena od nehrđajučeg čelika i pH neutralnog cementa, a cilj joj je reflektirati okružujuće plavetnilo okeana i njegovog koraljnog grebena te neba iznad nje.

Galerija ima 14 skulptura, od kojih su neke u potpunosti potopljene, dok su druge iznad vodene linije, a većina negdje između, dijelom potopljena, dijelom na površini, ovisno o plimi. Tu su i skulpture djece pod vodom koja upozoravaju na promjenu klime i način na koji će ona uticati na buduće generacije, na dizanje nivoa mora i što će to učiniti određenim ostrvima poput Maldiva.

Krov je, kao i zid, napravljen po uzoru na koralje ispod površine i omogućava zrakama sunca da prodiru i osvjetljavaju dijelove potopljene galerije. Svjetla su postavljena i ispod površine kako bi osvijetlila galeriju u noćnim satima.

Same su skulpture hibridi, dijelom ljudi, dijelom biljke, dijelom koralji. Za organske oblike umjetnik je inspiraciju pronašao u endemskim vrstama na ostrvu i njegovim koraljnim grebenima. Većina ovih skulptura ima i korijenje, koje simbolizira zavisnost ljudi o svom okolišu te povezanost s mjestom. (Dnevnik.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,