Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Neobična jaja životinja koja se jedu širom svijeta: Neka čak koštaju bogatstvo

Preuzmite sliku

Od nojevih jaja koja teže više od kilograma, do sićušnog meksičkog kavijara – u zemljama širom svijeta na spomen doručka kokošja jaja nisu ni u peti…

Kuhana, pečena, poširana, na kajganu… jaja se pripremaju u svim zakucima svijeta, ali ne nužno onakva na koja smo navikli. Zavirili smo u neke od najneobičnijih jela koja mnogi nisu nikada imali prilike okusiti…

Afrički specijalitet

 • Div među jajima omiljen je na jugu Afrike. Nojevo jaje ima debelu ljusku i dovoljno je snažno da izdrži težinu odraslog čovjeka. Jaje najveće ptice na svijetu teži više od kilograma (otprilike kao 25 do 27 kokošjih jaja), a da bi se napravila kajgana potrebno je nešto više truda da se razbije. Najprije se kuckaju čekićem i odvijačem, ili nekim sličnim alatom da bi se napravila rupica. Potom se dugačkim štapićem promiješa bjelanjak i žumanjak te potom izlije direktno u tavu ili posudu.

  Neki kuhari posebnim nožem zarežu ljusku na rubu jajeta pa je zatim strpljivo kuckaju da bi odvojili vrh. Nojeva jaja imaju nešto bogatiju aromu od kokošjih, a osim u kajgani, omiljena su i za pripremu quichea s kobasicama i salsom od začinskog bilja.

  Sitna, ali slasna

 • Poseban je doživljaj kušati puževa jaja, no da bi bila ukusna chefovi itekako trebaju znati kako ih pripremiti, a da se ne izgubi istančani okus. Priprema ih se u Francuskoj, često u fine dining restoranima. Puževa jaja izgledaju poput bijelih perlica promjera od oko dva milimetra. Kada ih zagrizete ispuštaju slankasti sok. 100 grama puževih jaja košta oko 200 KM. Najukusnija su za prvih jesenjih kiša, kada im je sezona, prenosi punkufer.hr.

  Cvijet oceana

 • Jaja hobotnice su japanska delikatesa. Kaitouge, ili “cvijet oceana” ne poslužuju se na svakom koraku, a mogli biste se i dobro namučiti dok ne pronađete japanskog chefa koji zna kako i šta s njima. Obožavatelji tog jela mogli bi se usporediti s kakvim pasioniranim ljubiteljima iznutrica poput brizla, kojima su takvi specijaliteti opsesija. Nerijetko se kuhaju uz dodatak sakea, sojinog umaka i šećera.

  Patke po svijetu

 • Pačja jaja se jedu oko svijeta, ali na posve različite načine. Teh talua je čaj od pačjih jaja koji se pijucka u Indoneziji. Najprije se miksaju sa šećerom te se potom preko njih prelije gorkasti čaj, kondenzirano mlijeko te doda koja kap limete. Od sjevera do juga Kine jedu se usoljena pačja jaja. Nakon čišćenja i namakanja u alkoholu, jaja se kisele 20 dana, a imaju karakterističan, aromatični okus.

  Meksički kavijar

 • Escamol ili meksički kavijar je naziv za mravlja jaja koja se pripremaju na brojne načine. No za mravlja jaja se treba potruditi prije ulaska u kuhinju – traženje mravinjaka i čišćenje oduzima dosta vremena. Za kilogram je otprilike potrebno izdvojiti 250 KM. Mravlja jaja imaju snažnu aromu – neki je uspoređuju s terpentinskim mirisom, a u Meksiku ih obožavaju pripremljene na svakojake načine. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,