Nedjelja, 12. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Neobična crkva s vratima na visini četiri metra od tla

Ulaz u crkvu nije dopušten, no to ne sprječava vandale i znatiželjnike da provire unutra i naprave pokoji snimak za Instagram ili Facebook…

Église du Bon-Pasteur u Lyonu, odnosno crkva Dobrog pastira građevina je koja izaziva divljenje i plijeni poažnju prolaznika. Sagrađena je u 19. stoljeću, a kamen temeljac položio je tadašnji vladar, Napoleon III.

No one koji je požele razgledati na ulazu čeka iznenađenje – crkvenim vratima nemoguće je prići jer nema stepenica koje do njih vode, a od tla su udaljena oko četiri metra. Stepenice nikada nisu bile sagrađene jer bi za to trebalo srušiti obližnji vojni objekt, a to u 19. stoljeću antiklerikalizam nije dopuštao, piše punkufer.hr.

  • Od 1984. godine Église du Bon-Pasteur više nije pod katoličkom crkvom, nego je jedno vrijeme služila kao izložbeni salon umjetničke akademije École nationale des beaux-arts, a vitraji i slike vještih umjetnika i dalje su ukrašavali crkvu. Tada se ulazilo kroz vrata sagrađena ispod originalnog ulaza.

    Crkva je vremenom sve više propadala, služila kao utočište za beskućnike te vandale koji bi šarali po zidovima. Iako je ulazak protuzakonit, nije neuobičajeno vidjeti prolaznike koji se šunjaju i ulaze u crkvu zanimljive istorije.  (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje