Ponedjeljak, 3. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Neobičan zoološki vrt u BiH: Medvjedi Eminu Ljutiću kao kućni ljubimci (FOTO)

Ovih dana navršava se punih deset godina otkako je Emin Ljutić iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja udomio dva medvjedića kojima je majka poginula nagazivši na minu u Sebešiću.

Emin je Laku i Gvidu othranio, a postali su i svojevrsna atrakcija ne samo u srednjoj Bosni.

Kuću ustupio medvjedima

Gvido je sada visok dva i po metra i težak preko 400 kilograma dok je Laka nešto manji i lakši.

“Laka je bio bolestan kada sam ga kupio. Odveo sam ga pedijatru da ga pregleda. Kupio sam mu pempas pelene i spavao je samnom u krevetu punih osam mjeseci. Naravno ozdravio je i sada je u odličnoj formi. Za ovih deset godina potrošio sam na njih oko 150 hiljada maraka jer oni moraju imati kvalitetnu hranu taman ja gladovao. Jedu kukuruz, pšenicu, jabuke, kruške, ribu..Vrlo kvalitetnu hranu. Koliko ih volim da sam ja do prošle zime spavao u kontejneru, a njima sam dao kompletnu kuću”, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Emin.

Međutim, navodi, ove zime bile su niske temperature pa je napustio kontejner i preselio u vikendicu odakle, kaže, ima i bolji pogled na svoj azil.

“Tri godine sam vodio pravnu bitku sa državom da mi ih ne eutanaziraju. Pobijedio sam”, govori Emin.

Ima Emin u svome azilu i napuštenih pasa, mačaka, jednoga sokola. Kuja Dila stigla je ranjena u njegov azil nakon što je nagazila na zamku za divljač.

“Stigla je kod mene, a noga joj visila samo na kožici. Odrezao sam kožicu, otišao kod veterinara kupio kreme i mazao. Sada je dobro. Što sam drugo mogao? Veoma me voli Dila.

 • Ovdje je i još jedna mala kuja koju je netko stavio u kartonsku kutiju i pustio niz rijeku Bistricu. Ona je cvilila, a ja sam u po zime ušao u vodu do pojasa da je spasim. Evo je živa i zdrava. Nitko se ne može približiti mojoj vikendici, a da mi ona ne javi”, kaže Emin.

  Za deset godina potrošio 150.000 KM na ljubimce

  Sokola je, navodi, donijela Admira iz Udruge za zaštitu životinja iz Bugojna prije četiri godine.

  “Neko ga je ranio. Krilo mu je bilo polomljeno, a ostao je i bez kandži. Dakle, ne može loviti. Preuzeo sam ga i hranim ga. Svaki dan on pojede najmanje po jedan batak od kokoške. Kada sam pravio računicu o uloženom novcu za ovih deset godina ispalo je da sam potrošio na medvjede i pse oko 150 hiljada maraka. Mogao sam uhraniti deset najboljih bikova. Hranit ću ih dok mogu”, naveo je Emin.

  Dao je i prijedlog za gradove i tržne centre u BiH. Kaže, neka naprave azil ili zoološki vrt pa neka ih smjeste da budu atrakcija.

  “Mnoga djeca, a i odrasli nisu nikada vidjeli medvjeda. Eto prilike da vide. S obzirom da veliki trgovački centri imaju i svoje kuhinje hrane ostane i za baciti. To bi medvjedima dobro došlo. Jer oni više ne mogu u šumu, u prirodu. Naučeni su da se neko brine o njima”, kaže za Anadolu Agency (AA) Emin Ljutić iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,