Subota, 11. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Neobičan život mladog Engleza: Napustio sve i postao koza u Švicarskoj

Englez Thomas Thwaites (35) odlučio je da napusti London i postane koza u Švicarskoj. Ova rečenica zbuči kao šala, ali zapravo to nije.

Skoro godinu dana ovaj čovjek se bavio pravljenjem posebnih proteza za noge, kako bi mogao da luta proplancima Alpa udobno na sve četiri.

 – Dosta sam patio kao koza, stalno sam padao i morao sam da jedem travu. Nekad sam se plašio da me koze ne napadnu, nisu uvijek imale prijateljski stav, a imaju i dosta opasne rogove – rekao je Thomas.

Thwaites navodi kako mu je najbolji trenutak bio kad je jedna koza željela da se “druži” sa njim i zatim ga svuda pratila, piše “Daily Mail“.

 • thomas-thwaites-covjek-koza2
 • – Mazila me je svojim nosem i na kraju su me primile u stado – rekao je Thwaites.

  On ističe kako su ga svi nazivali ludim zbog ove njegove odluke, ali da je njemu bio potreban predah od dotadašnjeg života.

  – Jednom dok sam šetao svog psa, primijetio sam kako je on neizmjerno sretan u životu bez imalo briga i pomislio sam da i ja to želim. Bio sam pod stresom i bez posla i to me je inspirisalo na ovaj poduhvat – ističe Thomas.

  Međutim, pošto Thomas baš i ne voli da jede meso, odlučio je da postane koza, koja pase travu i živi na prelijepim švicarskim livadama.

  Thomas je prvo proučavao psihologiju koza na jednom univerzitetu, a zatim je pronašao stočara koji je bio spreman da ga ugosti i dopusti mu da bude sa njegovim kozama u selu u Švicarskoj.

  Thwaitesove protetičke noge napravljene su uz pomoć stručnjaka sa klinike u Manchesteru koja pomaže ljudima kad imaju amputirane ruke ili noge.

 • thomas-thwaites-koza4
 • “Kozji stomak” je napravljen kako bi Thomas mogao da sažvakanu travu ispljune u jedan otvor, da bi zavrao svoje “prijatelje” iz stada, a zatim iz drugog otvora popije nešto nalik milkshakeu što mu je omogućavalo da preživi kao koza na Alpima.

  Naučio sam nešto jako bitno, čak i koze žive teškim i stresnim životom. Svaki dan im je težak i bore se da prežive. Mislim da su koze “bolji ljudi”. One žive za trenutak i uče nas da treba da uživamo u svakom djeliću našeg života – zaključio je Thomas.

  Thomas je napisao i knjigu, “Čovjek koza: Kako sam uzeo odmor da bih se odmorio od toga što sam čovjek”, gdje je opisao svoje planinske i kozje avanture. (blic.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,