Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Neobičan zanat: Nakit od sjemenki i ljekovitog bilja (FOTO)

Preuzmite sliku

Mještanke sela na obroncima turske planine Kazdaglari od sjemenki voća i ljekovitog bilja prave jedinstven nakit koji privlači sve veću pažnju Turaka i turista.

Sjemenke maslina, breskvi, šljiva i badema prolaze kroz proces jednogodišnjeg sušenja, a spretne ruke seljanki u Erdemitu ih potom u kombinaciji s ljekovitim biljem i sjemenkama pretvaraju u narukvice, lančiće i druge vrste ukrasnog nakita.

Po cijeni od pet do 20 lira jedinstveni nakit prodaje se u Etnografskoj galeriji u centru Erdemita.

Direktor galerije Mustafa Selim Kudar za AA je kazao da je planina Kazdaglari bogata riznica ljekovitog bilja i da je organski nakit samo jedan od načina na koje lokalno stanovništvo koristi te resurse.

– Supruga i ja radimo na smišljanju kreacija i nakita koje od sjemenki i ljekovitog bilja prave žene u selima. Inspiraciju crpimo iz tradicionalnih turskih nošnji, a svi u lancu proizvodnje zadovoljni su zaradom – kazao je Kudar.

On je dodao da je nošnja nakita od sjemenki u skladu s drevnom turskom tradicijom koja je nalagala obavezno ukrašavanje djevojaka sjemenkama koje su simbol plodnosti, zdravlja i bogatstva. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,