Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Neobičan narod sa jezera, koji preživljava zahvaljujući akrobacijama na vodi

Preuzmite sliku

Život u plutajućim kućama i vrtovima neraskidiv je od drugog po veličini jezera u Mijanmaru, gdje tradicionalnog ribolova nema bez akrobacijskih vještina…

Jezero Inle, smješteno oko 600 km sjeverno od Jangona, jedna je od glavnih turističkih atrakcija u Mijanmaru. I to ne toliko zbog same vode – iako drugo po veličini jezero u zemlji okruženo idiličnim planinama predstavlja doista lijep prizor.

  • Razlog su ribari koji za svoj posao itekako moraju uvježbati pomalo akrobatske vještine. Tradicionalni ribolov u tom dijelu zemlje nalaže zadivljujuću spretnost, strpljenje i snagu. Kako bi mogli manevrisati mrežom balansiraju na jednoj nozi drvenog čamca na kojem je ionako vrlo lako izgubiti ravnotežu. Nogu ponekad omotaju oko vesla kako bi imali dvije slobodne ruke, prenosi punkufer.hr.

  • Ribolov nimalo ne olakšava velika mreža, nešto viša od metra. Kako ih zovu, „ljudi s jezera“ su sami sebi dovoljni kad je riječ o proizvodnji hrane i materijala za šarolike plutajuće kuće u kojima žive. A život im je neraskidiv od vode i kad je riječ o rižinim poljima na delti. Također grade i plutajuće vrtove, skupljajući kompost na dugim stupovima koji su pričvršćeni za dno. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , , ,