Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Neobičan konkurs za posao: Traži se voditelj puba, domar i kralj izolovanog britanskog otoka

Preuzmite sliku

Vlasti britanskog otočića Piela raspisale su jedan od najneobičnijih konkursa za posao: traži se osoba koja će voditi restoran Ship Inn, a već ima iskustvo u vođenju ugostiteljskog objekta, voli izolaciju i samoću te je spremna prihvatiti titulu kralja, piše Guardian.

Lošu stranu takvog posla predstavljaju neizvjesne vremenske prilike, izolacija i dugi radni dani, no istodobno će novi zaposlenik moći uživati u čistome zraku i čarobnom pogledu na ptice, more, zalaske i izlaske sunca te će biti potpuno izolovan od buke i gužve.

U konkursu stoji i da će, ima li osoba problema sa samopouzdanjem, u ovom slučaju biti svjesna činjenice da je kralj/kraljica.

John Murphy, koji već 40 godina dovodi turiste na otok, kaže da će osoba koja dobije posao morati biti iznimno posvećena povjerenoj joj zadaći, prenosi Hina.

 • “Ne možete tek tako otići u prodavnicu kada ste na otoku. Morate biti posvećeni ovom poslu i voljeti izolaciju, mir i tišinu. Malo je onih koji to mogu i žele”.

  Otok Piel je od poluotoka Furness udaljen samo kilometar, a do njega se stiže trajektom koji redovno saobraća od aprila do septembra. Za neke čaroliju predstavlja njegova istorija, a za druge je to pub.

  Na otoku su početkom 1300. godine redovnici opatije Furness izgradili dvorac da bi odvratili škotske napadače.

  Vlasti sada traže osobu koja će na otoku provesti deset godina, a trebala bi tamo useliti u aprilu.

  Uz vođenje puba, odabrani kandidat morat će upravljati otokom i održavati ga.

  Ko god na kraju bude vodio pub postat će “kralj Piela”, a okrunit će ga u sklopu posebne ceremonije. Okupljeni zabiju zahrđalu sablju u kantu s pivom, nakon čega novoga kralja zaliju pivom po glavi.

 • Po završetku proslave novi kralj preuzima obavezu vođenja Ship Inna i održavanja otoka.

  Murphy je za Guardian rekao da bi i sam volio raditi ovaj posao, no smatra da je sa 73 godine prestar za takvu avanturu.

  Dodaje da će i dalje posjećivati otok i turistima pričati legende povezane s ovim slikovitim mjestom.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,