Subota, 28. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nemojte bacati koru narandže, limuna, banane: Evo kakvo ljekovito dejstvo posjeduje

Korištenje kore voća u praktične svrhe može vam pomoći u smanjivanju bacanja hrane.

Kore voća poput narandži, limuna, grejpa i banana instinktivno bacamo u smeće nakon što dobijemo ono što nam je od njih potrebno. Umjesto bacanja možete ih iskoristiti na razne načine.

Limunova kora

Zahvaljujući visokoj koncentraciji limunske kiseline i osvježavajućem mirisu, limunova kora je savršena za čišćenje kuhinje i kupatila. Utrljajte koru preko slavina, vrata od tuš-kabine i sudopera, a zatim isperite.

Kora avokada

Ne morate dodatno trošiti kako biste iskoristili hidratantna svojstva avokada. Naime, utrljajte unutrašnju stranu kore na vašu kožu i ostavite na pet minuta, a zatim isperite. Time ćete odraditi prirodni piling.

Narandžina kora

Umjesto da kupujete nezdrave slatkiše u trgovinama, napravite svoje slatkiše s korom narandže poput kandiranih narandži, mermelade ili slatkog sirupa za čaj.

Kora banane

Utrljajte unutrašnjost kore na stare cipele i po listovima biljaka lončarica, pa ih obrišite krpom. Tako ćete ispolirati cipele i “oživjeti” biljke jer su banane bogate kalijumom, glavnim sastojkom imalina za cipele i dobrodošlim nutrijentom za biljke. Možete je utrljati i na masnice i ubode komaraca.

Kora grejpa

Grejp je već dugo na dobrom glasu zbog svojih zdravstvenih koristi, poput snižavanja holesterola i krvnog pristiska. Osim toga, njegova se kora može iskoristiti za čaj koji je bogat vlaknima. Nasjeckajte koru i stavite je u kipuću vodu na 15 minuta, a ako želite da ga zasladite dodajte malo meda. Kore voća možete iskoristiti i za bogaćenje tla za vrtlarstvo, odnosno đubrenje. (Telegraf.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,