Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nemilosrdne stepenice: Pet popularnih spomenika na koje se nije lako popeti

Preuzmite sliku

Od dna do vrha Eiffelova tornja ima čak 1665 stepenica, no nisu sve stepenice otvorene za javnost…

Eiffelov toranj, Francuska

 • Do vrha Eiffelova tornja možete doći liftom, a turisti koji su u formi biraju i onu djelimičnu varijantu stepenicama. Od dna spomenika do drugog nivoa ima čak 674 stepenica, a do vrha ukupno 1665 stepenica. No valja znati da stepenište između drugog dijela i vrha nije otvoreno za javnost, prenosi punkufer.hr.

  Kip slobode, SAD

 • Na otočiću Liberty na ušću rijeke Hudson nalazi se popularni američki simbol slobode – kip božice Libertas. Do otočića možete trajektom, a do vrha kipa slobode morate se uspeti uskim kružnim stepeništem koje ima 354 stepenice. Pogled na Veliku Jabuku s vrha je neprocjenjiv.

  Big Ben, Engleska

 • Doći u London, a ne posjetiti Big Ben veliki je propust. Koliko ima stepenica do vrha? Pih, sitnica od 334 stepenice.

  Kip Krista Iskupitelja, Brazil

 • View of Christ the Redeemer in Rio de Janeiro, Brazil. (Buda Mendes/Getty Images)

  Kip Isusa Krista Iskupitelja ponos je brazilskog grada Rio de Janeira, koje se nalazi na planini Corcovado na visini od 709 metara. Sam kip visok je 39,6 metara. Turistima je dopušten pristup do Isusovih nogu, do kojih vodi 220 stepenica.

  Burj Khalifa, UAE

 • Burj Khalifa najviša je građevina na svijetu. Taj neboder s antenom ima 828 metara visine te spektakularni vidikovac na 124. katu zgrade. Do njega vodi nevjerovatnih 2909 stepenica, no posjetitelji se ne smiju njima penjati. Umjesto toga obavezni ste do vrha doći liftom.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,