Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nema mu ravnog: Upoznajte najluđeg gradonačelnika na svijetu! (FOTO/VIDEO)

gradonacelnik-island
Preuzmite sliku

Također su u svom izbornom programu obećali da neće ispuniti nijedno obećanje koje daju u predizbornoj kampanji

gradonacelnik-islandJon Gnarr, nikad nije išao na fakultet, radio je kao taksista, svirao u lokalnom punk bendu Runny nose, napravio karijeru komičara na Islandu, a od 2009. je gradonačelnik Reykjavika. Tokom osamdesetih dok je svirao u bendu, aktivno se družio s ekipom iz Sugarcubesa i pjevačicom Bjork.

Ovaj ‘cool’ gradonačelnik na to mjesto je izabran pod zaista nevjerojatnim okolnostima. Kako bi ismijao tadašnje političke strukture u Reykjaviku, Jon Gnarr je s nekoliko svojih prijatelja iz čiste šale napravio političku stranku koju su nazvali ‘Najbolja partija’ i u svoj politički program i osnivački akt unijeli klauzulu da osnivaju ‘političku stranku koja će raditi kao otvoreno korumpirano društvo’, čime su željeli javnosti skrenuti pažnju da su sve ostale stranke na Islandu prikriveno korumpirane, piše B92.

gradonacelnik12Također su u svom izbornom programu obećali da neće ispuniti nijedno obećanje koje daju u predizbornoj kampanji ako ih izaberu uključujući i ‘besplatne peškire na svim bazenima, novi Disneyland Park, Islandski parlament bez droga do 2020. godine, kao i polarnog medvjeda za zoološki vrt u glavnom gradu Islanda’.

Na osnovu takvih predizbornih (ne)obećanja Jon i njegovi prijatelji su pobijedili na izborima, a on je postao gradonačelnik Reykjavika. Ovaj neobični gradonačelnik nakon izbora obećao da neće ući u koaliciju ni s kim tko nije gledao televizijski seriju ‘The Wire’, jer je to njegova omiljena televizijska serija.

Jon Gnarr je rođen 1967., kao dijete od svoje pete do sedme godine bio je liječen od ozbiljnog mentalnog poremećaja, disleksije i otežanog učenja, ali je ipak postao gradonačelnik. Nakon što je postao gradonačelnik Reykjavika, bila je pokrenuta inicijativa da se glavni grad preimenuje u Gnarenburg, ime po kojem se nekada zvala njegova radijska emisija.

dzedaj-580x350

Kao gradonačelnik je bio u centru pažnje kada se 2010. pojavio na gay paradi kao transvestit, kao i kada je pod maskom Dartha Vadera iz ‘Ratova zvijezda’ i s kapom Djeda Mraza u videoporuci stanovnicima Rejkjavika čestitao Novu godinu.

gnar-skok

Ovaj plavokosi otac petero djece pod svojim umjetničkim imenom ‘Johnny Punk’, sasvim prirodno, aktivno zalagao se za oslobađanje iz zatvora ruskih punk-rokerica Pussy Riot.

B92 / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: