Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nekoliko zanimljivih činjenica o ženskom tijelu koje možda niste znali

Preuzmite sliku

Da bi postigle perfekciju žene se trude da uvijek budu dobro našminkane, da lijepo mirišu i imaju urednu frizuru.

Međutim, nije uvijek tako, jer kod većine tijelo je ono koje nije uvijek u skladu sa željama. A činjenice govore da postoji nešto što o ženskom tijelu sigurno niste znali.

Ženski vrat je super fleksibilan

Muškarci reaguju usporeno na zvukove i dešavanja oko njih i obično se cijelim tijelom okreću ka izvoru zvuka. Žene reaguju brže i tako što okreću glavu u pravcu zvuka, a sve zahvaljujući pokretnijem vratu.

Žene bolje koriste riječi

Žene bije glas da pričaju više od muškaraca. To nije samo stvar navike, već u ženskom tijelu postoji višak posebnog proteina – FOXP2 koji omogućava izgovaranje oko 20.000 riječi dnevno, dok je za muškarce taj prosjek 7.000 riječi.

Žene se brže vežu za ljude

To je i blagoslov i prokletstvo. Zbog viška oksitocina, žene se brže i više vežu za ljude, životinje, djecu, prijatelje… Oksitocin je takođe zadužen i za dojenje.

Žene se brže opijaju

Žensko tijelo sadrži manje vode koja pomaže u metabolizmu alkohola i enzima koji se naziva dehidrogeneza. Sve to znači da se alkohol zadržava u organizmu duže i sporije se procesuira.

 • Žene bolje podnose bol

  Da li ste znali da uspomena na prethodno pretrpljen bol utiče na budući osjećaj bola? Ovo je drugačije kod žena i muškaraca. Iako su osjetljivije na bol, žene ga brže zaboravljaju, pa im sljedeće iskustvo bola nije toliko stresno i bolno.

  Porođaj mnogo mijenja žensko tijelo

  Vaše tijelo nikada neće biti isto nakon porođaja. Cerviks se višestruko uvećava kako bi prošla beba.

  Žensko tijelo se stalno mijenja

  Možda ste završile sa pubertetom, ali promjene u tijelu ne prestaju tada. Ali ne samo da vaši mišići nastavljaju da rastu, već i vaš frontalni korteks zadužen za donošenje odluka nastavlja da se razvija. Nikada nije kasno da razvijete neke nove zdrave navike.

 • Koža kod žena je veoma osjetljiva

  Koža žene je 25 odsto tanja nego koža muškarca. Koža žene je osjetljivija na dodir i druge stimulacije, ali i brže stari. Zato se kod dama prije javljaju fine linije po koži.

  Žene dva puta proživljavaju adolescenciju

  Hormonski udar koji doživljavamo kao tinejdžerke javlja se još jednom u toku života i to oko 45. godine života. Vaši hormoni promijeniće se još jednom u perimenopauzi, piše b92. Neredovni ciklusi, noćno znojenje, promjene raspoloženja i sve one tinejdžerske ludorije – sve to vas čeka i u zrelom dobu. (ljepotaizdravlje.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,